Nogomet
1

Del Bosque: U reprezentaciji Španije vlada zajedništvo

Anadolija
Vicente del Bosque (Foto: AFP)
Vicente del Bosque (Foto: AFP)
Selektor španske fudbalske reprezentacije Vicente del Bosque komentirao je aktuelne secesionističke ideje o odvajanju Katalonije od Španije i kazao da bi maštanje nekih o španskoj La Ligi bez Barcelone i španskom nacionalnom timu bez katalonskih fudbalera njemu donijelo velike poteškoće.

U intervjuu za španski radio RNE, selektor popularno zvane Crvene furije je naglasio da svi igrači nacionalnog tima dijele iste osjećaje za jedinstvo i iskrenost u borbi za nacionalni dres.

Del Bosque tvrdi da ideje o otcjepljenju nekih španskih pokrajina neće utjecati na fudbalsku reprezentaciju i da će ona, kao osvajač posljednja dva evropska i Svjetskog prvenstva, biti glavni favorit i na SP-u u Brazilu naredne godine.

Istakavši da su u španskom nacionalnom timu svjesni uloge favorita i da neće podcjenjivati protivnike, Del Bosque je kazao da se na svjetskoj smotri najboljih mora boriti ponizno i uz maksimalno zalaganje, jer je mnogo jakih timova koji također pretendiraju na svjetski tron.

Šezdesettrogodišnji Del Bosque je podsjetio da njegov ugovor sa španskom reprezentacijom ističe 2016. godine i kazao kako ga ne namjerava produžavati, te da planira da se nakon isteka aktuelnog ugovora povuče u penziju. Dodao je i to da ne negira i mogućnost ranijeg povlačenja sa klupe u slučaju loših rezultata ili nekih ličnih razloga.

Osvrnuvši se i na medijske "prepirke" o tome ko je bolji Ronaldo ili Messi, Del Bosque je kazao da je lično uvjeren da Ronaldovo i Messijevo igranje u ligi Španije pomaže španskom fudbalu da bude na najvišem nivou.