Historijat
0

Španija i Del Bosque ušli u historiju na Euru 2012, Italija atipičnom igrom izborila finale

H. H.
Španija je postala prva reprezentacija koja je osvojila dva uzastopna EP-a (Foto: UEFA)
Španija je postala prva reprezentacija koja je osvojila dva uzastopna EP-a (Foto: UEFA)
Evropsko prvenstvo u nogometu održava se od 11. juna do 11. jula, a u narednih nekoliko dana do početka takmičenja, portal Klix.ba prisjetit će se posljednjih pet smotri najboljih evropskih selekcija.

Euro 2012 održan je u Poljskoj i Ukrajini između 8. juna i 1. jula 2012. godine, a titulu prvaka Evrope odbranila je Španija koja je u finalu na Olimpijskom stadionu u Kijevu pobijedila Italiju rezultatom 4:0.

Bilo je to posljednje Evropsko prvenstvo u kojem je u formatu finalnog turnira igralo 16 ekipa, a koji se koristio od 1996. godine, dok je već na narednom šampionatu broj učesnika povećan na 24.

Za Evropsko prvenstvo izgrađeno je pet novih stadiona, a domaćini su na zahtjev UEFA-e uložili velika sredstva u poboljšanje infrastrukture poput željeznica i cesta. Euro 2012 postavio je rekord posjećenosti za format turnira od 16 ekipa, s ukupnom posjetom od 1.440.896 gledalaca i prosjekom od 46.481 navijača po utakmici.

Španija je postala prva reprezentacija koja je osvojila dva uzastopna Evropska prvenstva, a također postala je i prva selekcija sa osvojena tri uzastopna velika turnira (Euro 2008., Svjetsko prvenstvo 2010. i Euro 2012).

U grupnoj fazi ispale su selekcije Nizozemske i Hrvatske, a nokaut faza donijela je nekoliko velikih okršaja. Španci su golovima Xabija Alonosa izbacili Francusku u četvrfinalu sa 2:0, a drama je viđena u okršaju Italije i Engleske, u kojem su Azzurri nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca slavili sa 4:2, a pamti se maestralna "panenka" Andree Pirla.

Ništa manje nije bilo uzbudljivo ni u polufinalnim mečevima. Španija je na penale pobijedila Portugal nakon što je meč okončan bez golova, a Italija je na krilima fenomenalnog Maria Balotellija slavila sa 2:1 protiv favorizovane Njemačke. Popularni Super Mario odigrao je meč života i s dva fenomenalna gola odveo je Italiju u finale.

Upravo je Italija bila hit turnira, za njih atipičnom - ofanzivnom i dopadljivom igrom pod palicom Cesarea Prandellija, stigli su do same završnice. Ipak, upravo ih je previše "spušten" gard koštao u finalu. Pokušali su se nadigravati sa Špancima, koji su tu noć bili veoma raspoloženi i slavili su sa 4:0 golovima Silve, Albe, Torresa i Mate.

Fernando Torres s tri gola bio je najbolji strijelac šampionata, iako je još pet igrača postiglo po tri gola. Međutim, Španac je proveo najmanje minuta na terenu i ponio je titulu najboljeg strijelca.

Torres je također postao prvi igrač koji je postigao golove u dva finala Evropskog prvenstva.

Za najboljeg igrača Eura proglašen je Andres Iniesta (Španija), a španski selektor Vicente del Bosque postao je prvi trener u historiji koji je kompletirao hat-trick osvajanjem Lige prvaka, Svjetskog prvenstva i Evropskog prvenstva.

Idealni tim Eura 2012 činili su:

Iker Casillas (Španija)

Fábio Coentrão (Portugal)

Pepe (Portugal)

Sergio Ramos (Španija)

Jordi Alba (Španija)

Sami Khedira (Njemačka)

Andrea Pirlo (Italija)

Andrés Iniesta (Španija)

Xavi Hernández (Španija)

Mario Balotelli (Italija)

Cristiano Ronaldo (Portugal)