Neuobičajene metode
78

Ćirini treninzi su bili nešto posebno: K'o da si slon, a ne srna...

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Miroslava Ćiru Blaževića su jedni cijenili kao vrhunskog stratega, drugi su smatrali da je čitavu karijeru izgradio na motiviranju ekipe, ali u jednom se svi slažu - imao je drugačiji pristup nogometu i to mu je na kraju donijelo velike uspjehe.

Ćiro je vodeći Hrvatsku forsirao formaciju 3-5-2 koja je bila avangarda devedesetih godina prošlog stoljeća dok su svi igrali u formaciji 4-4-2.

To mu je donijelo brojne uspjehe, naravno je najveći treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, a od te formacije nije odstupio ni krajem prve decenije 21. stoljeća vodeći našu selekciju.

Ipak, nije samo to što smo viđali na utakmicama obilježilo Ćirinu karijeru. U pripremama utakmice, na treninzima, Ćiro je na specifičan način motivisao igrače.

Nerijetko se znao iznervirati, pa i psovati na veoma inovativne i doista neuobičajene načine, kao što je ovjekovječeno na jednom videu s treninga Slobode na kojem se vidi da je bio energičan i sa 81 godinom.

Veoma zanimljivo je bilo raditi i nogometašima Zagreba s Ćirom u periodu od 2006. do 2008. godine.

"Je l' ti misliš mene varati? Ne možeš, dijete moje!", stavljao je do znanja svojim pulenima da vidi kada zabušavaju, a znao je i opsovati na francuskom jeziku.

"Šta gaziš koju pi*ku mile Fadile, k'o da si slon, a ne srna k'o što ja hoću da budeš?", izderao se na jednog nogometaša koji je pogrešno radio jednu od vježbi.

Prilikom jedne situacije pred golom se našao reprezentativac Bosne i Hercegovine Safet Nadarević. Nadarević, koji je igrao stopera, se snašao pred golmanom u maniru iskusnog napadača i postigao gol.

"Bravo, Sajo! Na centarforu ćeš završit'", pohvalio ga je Ćiro, pa je tiše, skoro sebi u bradu, dodao "'41, kad Švabe dođu opet".

"Upoznaj se s tom loptom, postani intiman, krajnje intiman s njom", također je jedna od mnoštva kultnih Ćirinih izjava koje su ovjekovječene na Youtubeu.

Podsjetimo, Ćiro Blažević je preminuo danas u 88. godini nakon višegodišnje borbe s rakom.