Zablistao protiv Želje
8

Ćirina najveća greška pratila ga je cijelu karijeru, istinu je ispričao nakon 34 godine

H. H.
Ćiro Blažević (Foto: EPA-EFE)
Ćiro Blažević (Foto: EPA-EFE)
Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je danas u 88. godini života, a kroz kompletnu karijeru pratila ga je izjava vezana za Roberta Prosinečkog, kojeg se prelako odrekao u Dinamu. Ipak, nakon 34 godine, Ćiro je ispričao svoju verziju.

Blažević je tokom karijere stvorio veliki broj nogometaša, ali ako je u jednoj procjeni pogriješio - to je odluka da "precrta" Roberta Prosinečkog u Dinamu. On je tada 18-godišnjeg veznjaka pustio da pređe u Crvenu zvezdu.

"Pojest ću trenersku diplomu ako jednog dana Prosinečki postane igrač", rekao je tada Blažević, a Ćiro je u jednom intervjuu prije nekoliko godina objasnio šta tačno stoji iza te anegdote.

"Novinari su pisali da je Ćiro budala koja ne bi prepoznala talent da ga pogodi u glavu. Naravno da sam prepoznao njegov talent. Igrali smo protiv Želje u Zagrebu po potpisu ugovora s njim, a on je igrao i dao gol. Bio sam potpuno miran da će ostati s nama. Vrijeme je da se sazna istina, bila je sakrivena 34 godine. Ante Pavlović je poništio taj ugovor s objašnjenjem kako nije potpisan u prostorijama Saveza. I tako je Prosinečki otišao u Zvezdu", rekao je Ćiro tada pa dodao:

"To je istina, sve drugo su laži. Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kad će reći istinu. Dosta mi je priča kako je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije istina, Robi je bio dijete, njega je vodio otac u društvu s Pavlovićem koji je imao veze u Zvezdi. Bio sam suviše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao", ispričao je tada Blažević.

Blažević je u bogatoj karijeri između ostalog od jula 2008. do decembra 2009. vodio i reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u historiji, no u borbi za Svjetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.