Istina izlazi na vidjelo
115

Blatter priznao ko i za koliko novca je naredio da se Svjetsko prvenstvo igra u Kataru

K. H.
Sepp Blatter (Foto: EPA-EFE)
Sepp Blatter (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter (86) u intervju za švicarske medije je rekao da je izbor Katara za domaćina Svjetskog prvenstva bila velika greška, a da je glavnu ulogu u svemu odigrao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

"Izbor Katara bio je velika greška, a prvobitno je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da Sjedinjene Američke Države dobiju domaćinstvo SP-a 2022. godine. To je trebala biti gesta mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Mundijal", prisjetio se Blatter.

Sedam dana prije FIFA-inog kongresa 2010. godine, došlo je do preokreta, a Blatter je krivicu svalio na Michela Platinija.

"Platini me nazvao i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti, a rekao mi je da je dobio poziv od predsjednika Francuske Sarkozyja, koji je upravo završio sa sastankom s prvim čovjekom Katara", rekao je Platini pa dodatno objasnio:

"Tada je Sarkozy rekao Platiniju da želi da FIFA dodijeli Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva, a iako sam ja bio protiv toga, Platini me pitao šta bi ja uradio da predsjednik države traži nešto od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika, a na kraju su četiri glasa koja je donio Platini bila presudna da Katar bude domaćin mjesto SAD-a. To je istina."

Na kraju, priznao je da se sve odigralo "zbog novca".

"Naravno da je sve bilo zbog novca, a šest mjeseci nakon toga Katar je kupio borbene avione od Francuske i to u vrijednosti od 15 milijardi dolara", završio je Blatter.