Nogomet
15

Blatter nakon suspenzije: Ja sam čovjek od principa, žalit ću se na odluku Etičkog komiteta

Piše: E. B.
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Sepp Blatter (Foto: EPA)
Suspendovani predsjednik FIFA-e Sepp Blatter obratio se danas na konferenciji za novinare.

"Reći da je ovo dobar dan za mene i za FIFA-u bilo bi potpuno pogrešno. Zaista mi je žao zbog fudbala, FIFA-e, zbog više od 400 članova FIFA-e. Žao mi je i zbog mene i načina na koji me se tretira", kazao je.

Prvi čovjek FIFA-e danas je zajedno sa Michelom Platinijem suspendovan na osam godina i novčano kažnjen zbog korupcijskog skandala i uplate Francuzu više od dva miliona eura.

"S Platinijem sam imao usmeni ugovor, to jest džentlmenski sporazum. Nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj Platini mi je prišao i rekao da želi raditi za FIFA-u. Etički odbor FIFA-e sada poriče taj sporazum. Imamo dokaze da za naš sporazum nismo znali samo nas dvojica, već i ostali ljudi u FIFA-i. Borit ću se za sebe i FIFA-u", dodao je Švicarac.

"Zašto sam suspendovan? Razgovarao sam sa svojim advokatom i žalit ćemo se. Najprije sam trebao biti suspendovan doživotno, a sada na samo osam godina?", upitao je i dodao: "Stidim li se? Ne, ne stidim se. Stidim se samo odluke Etičkog odbora. Etički komitet nema ovlasti da smijeni predsjednika FIFA-e, to samo može da se uradi na Kongresu 27. februara iduće godine. Ja sam suspendovan, ali sam i dalje predsjednik FIFA-e".

Kazao je da je on čovjek od principa i da poštuje dva pravila: nikad ne uzimaj novac koji nisi zaradio i uvijek plaćaj svoje dugove.

"Mene optužuju da sam dao Platiniju novac nelegalno da budem ponovo izabran 2011. godine, to nije istina. Ja sam Švicarac i u mojoj zemlji za suspenziju od osam godina morate uraditi zaista nešto veliko. Ovo ima samo veze sa finansijama, ne sa etikom", poručio je Blatter.