Zbrka u kvalifikacijama
32

Bizarna situacija koja dovodi u pitanje regularnost takmičenja: Irska porazom od Nizozemske ide u baraž

E. B.
Iz ove grupe bi čak četiri reprezentacije mogle na Euro (Foto: EPA-EFE)
Iz ove grupe bi čak četiri reprezentacije mogle na Euro (Foto: EPA-EFE)
Uvođenjem Lige nacija UEFA je znatno izmijenila sistem kvalifikacija za Euro, a sada smo dobili veoma bizarnu situaciju u kvalifikacionoj grupi B koja će izazvati dosta sumnje u regularnost takmičenja.

Jasno je da će na Euro iz kvalifikacione grupe B direktno otići Francuska koja se sa 18 bodova već plasirala, a za drugo mjesto koje također direktno vodi u Njemačku se bore Nizozemska i Grčka koje imaju po 12 bodova.

Trećeplasirana Irska sa 6 i posljednji Gibraltar s 0 bodova su već ispali iz svih kombinacija za direktan plasman na Euro, no Irci imaju šansu domoći se Njemačke kroz baraž, a da bi to osigurali trebat će izgubiti u posljednjem kolu od Nizozemske.

Dobro ste pročitali. Irci će se morati potruditi izgubiti od Nizozemske kako bi igrali baraž.

U čemu je stvar? Uvođenjem Lige nacija u kvalifikacije UEFA je restruktuirala baraž koji će igrati reprezentacije po osnovu plasmana u Ligi nacija.

Grčka već ima osiguran baraž kroz Ligu C, te će su oni sigurno u konkurenciji za odlazak na Euro, ako ne direktno kao drugoplasirani u grupi B, onda kroz baraž.

Nizozemska je u istoj situaciji, te također ima zagarantovan baraž, dok će Irska sudbinu o baražu saznati nakon kvalifikacija.

Naime, ukoliko Nizozemska ode direktno, Irska će igrati baraž, a ukoliko Grčka ode direktno, Irci neće dobiti šansu kroz baraž izboriti nastup na Euru.

Razlog leži u tome što je Irska igrala u Ligi B, te ima prednost u baražu u odnosu na Grke, te bi teoretski čak četiri od pet reprezentacija iz kvalifikacione grupe B zaigrale na Euru.

Tabela: