Sud donio odluku
0

Proslavljeni Nizozemac osuđen na šest godina zatvora zbog droge, igrao je i protiv BiH

D. P.
Promes u duelu na Bilinom Polju protiv BiH (Foto: EPA-EFE)
Promes u duelu na Bilinom Polju protiv BiH (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni nizozemski nogometaš i doskorašnji reprezentativac Quincy Promes osuđen je na šest godina zatvora.

Nizozemac (32) osuđen je zbog pomaganja u krijumčarenju 1.370 kilograma kokaina. Sud je izrekao da je Promes imao ulogu usmjerivača u ilegalnim aktivnostima.

Droga je presretnuta nakon što je uvezena u Antwerp, a Promes je razotkriven zahvaljujući tome što je policija ušla u trag porukama i konverzacijama. Pretpostavlja se da je kokain stigao prerušen u pošiljku morske soli iz Brazila.

Dvije serije od 650 i 713 kilograma stigle su na nizozemsku obalu u januaru 2020. godine. Državno tužilaštvo danas je proglasilo krivim i drugog 32-godišnjaka osumnjičenog za izvoz, uvoz, prijevoz i držanje droge.

Promes trenutno igra za Spartak Moskvu u Rusiji i tužitelji su tvrdili da on misli kako je "nedodirljiv u Rusiji". Bivši nogometaš Ajaxa nije se pojavio na suđenju, niti je dao bilo kakvu izjavu koja mu se stavlja na teret.

[TWITTER]1757716128195887300[/TWITTER]

Nevjerovatno zvuči činjenica da sve vrijeme Promes igra nogomet. Prije pet dana odigrao je svih 90 minuta u pobjedi svog Spartaka nad Al Ahlijem rezultatom 5:0.

Ove sezone odigrao je 17 utakmica za Spartak u ruskoj Premier ligi i postigao je šest golova uz isto toliko asistencija. Za reprezentaciju Nizozemske ima 50 nastupa i postigao je sedam golova, a tokom karijere je igrao za Twente, Ajax, Sevillu i Go Ahead Eagles.