Izbacili UAE
0

Bivši trener Zvijezde iz Gradačca predvodio Tadžikistan do senzacije na Azijskom prvenstvu

N. K.
Šegrt na rukama igrača (Foto: Twitter)
Šegrt na rukama igrača (Foto: Twitter)
Nogometna reprezentacija Tadžikistana koju vodi hrvatski stručnjak Petar Šegrt priredila je senzaciju u svom premijernom nastupu na Azijskom prvenstvu.

Naime, Tadžikistan je izborio plasman u četvrtfinale nakon što je u osmini finala pobijedio Ujedinjene Arapske Emirate boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Ujedinjeni Arapski Emirati su bili veliki favorit budući da su na posljednjem Azijskom prvenstvu 2019. dogurali do polufinala, a četiri godine ranije bili su treći.

S druge strane, Tadžikistan je prvi put na prvenstvu, prolaz grupe već je predstavljao senzaciju, a sada je ekipa Petra Šegrt priredila još jedno čudo.

Tadžikistan je poveo u 30. minuti golom Khanonova, ali UAE je u petoj minuti nadoknade uspio izjednačiti golom Al Hammadija gurnuvši utakmicu u produžetak.

U dodatnih pola sata nije bilo golova pa su pobjednika odlučili jedanaesterci gdje je svih pet Šegrtovih izabranika bilo precizno.

Podsjetimo, Šegrt je rođeni Đurđevčanin koji je tokom trenerske karijere vodio austrijske i njemačke niželigaše, Maldive, Afganistan, klubove u Indoneziji, ali iz Zvijezdu iz Gradačca.

Tadžikistan će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika susreta između Iraka i Jordana.