Direktor crveno-crnih za Klix.ba
73

Alija Porča: Čelik i Sarajevo imaju odličnu saradnju

Piše: Edin Isanović
Alija Porča
Alija Porča
Utakmica 16. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine između Čelika i Sarajeva, odigrana prije dvije sedmice, ostala je upamćena po pobjedi Zeničana u posljednjim trenucima i lijepom gestu direktora crveno-crnih Alije Porče.

Naime, Uprava NK Čelik na čelu sa Porčom, platila je karte navijačima Sarajeva za drugi voz, jer su Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine otkazale povratnu liniju u glavni grad BiH.

"To je najmanje što sam mogao uraditi. Željeli smo riješiti probleme i kada su me pozvali, odmah sam reagovao. Siguran sam da bi i Uprava Sarajeva pomogla navijačima Čelika da su se našli u istoj situaciji", kaže Porča za Klix.ba.

Direktor zeničkog kluba naglašava kako su poslije toga pristalice Bordo kluba vratile novac, a istakao je kako se i Uprava drugoplasirane ekipe Premijer lige ponudila da izvrši povrat.

Timu sa Bilinog Polja mjesto je u vrhu

On dodaje kako je odnos ovih dvaju klubova izvanredan.

"Čelik i Sarajevo imaju odličnu saradnju. Dogovorili smo se da za naše navijače bude besplatan ulaz na Koševo, a isto se odnosilo na pristalice koševskog premijerligaša na Bilinom Polju. Iako su oba kluba ostala uskraćena za finansije, mislim da je to dobar potez. U Zenici je sve proteklo bez ikakvih problema. Dva velika bh. kluba, koja imaju armiju navijača, trebaju sarađivati na ovom nivou. Nije baš sve crno u bh. nogometu, ima i lijepih priča", tvrdi Porča, koji je svojim potezom zaslužio sve pohvale.

Alija tvrdi kako Čelik neće odustati od borbe za plasman u Evropu.

"Bez obzira na trenutnu poziciju na tabeli, nismo odustali od svog cilja – izlaska na međunarodnu scenu. Međutim, teško je napraviti rezultat kada se igrači i treneri često mijenjaju. To je posljednjih godina bio trend u Čeliku. No, mislim da u budućnosti neće biti tako. Stvarat ćemo respektabilan tim koji će se vratiti u vrh bh. nogometa. Čeliku je tamo i mjesto", dodaje Porča.

Bitka za titulu bit će zanimljiva

Za njega je reprezentacija uvijek prioritet.

"Državni tim je za nas nešto posebno. Uvijek želimo izaći ususret izabranicima Safeta Sušića, mada ponekad i rizikujemo igrajući na Kamberovića polju, čiji je teren bolji od polovine terena u BiH. I protiv Grčke će Bilino Polje biti u izvanrednom stanju. Vjerujem da ćemo konačno uspjeti da se plasiramo na veliko takmičenje. Na dobrom smo putu".

Na kraju je prognozirao ishod prvenstva.

"Definitivno, za naslov će se boriti Željezničar i Sarajevo. Plavi imaju konstantu. I kada ne igraju dobro, oni pobjeđuju. S druge strane, Bordo tim ima kvalitetnu ekipu, a to su pokazali i u Zenici. Bit će zanimljivo do kraja", zaključio je Porča.