Nogomet
8

Ali bin Al-Hussein: FIFA-i su potrebne reforme i više transparentnosti

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Jordanski princ Ali bin Al-Hussein, jedan od kandidata za predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), izjavio je da će uvesti sveobuhvatne reforme u FIFA-i ako bude izabran za predsjednika.

Naglasio je kako planira provesti reforme 10-godišnjim programom koji je već pripremio uoči izbora koji će se održati u maju ove godine.

U razgovoru za britanske medije oštro je kritikovao politiku privatnosti koja, kako kaže, vlada unutar FIFA-e naglasivši kako je ova fudbalska institucija postala zatvorena za javnost te kako joj nedostaje više transparentnosti.

"Zato su potrebne reforme. Ako budem izabran, novim programom ću raditi vrlo naporno i posvećeno na provođenju reformi", istakao je Al-Hussein, koji je trenutno i potpredsjednik FIFA-e.

Istakao je da se unutar FIFA-e desilo nekoliko skandala za vrijeme mandata Seppa Blattera koji se na čelu ove institucije nalazi već 17 godina.

"Ne želim postati predsjednik FIFA-e kako bih izdavao naredbe. Naravno da imam neke ideje i mišljenja, ali potrebno ja da me u tome podrže moji saradnici", istakao je Al-Hussein.

Na 65. Kogresu FIFA-e koji će se održati 29. maja u Cirihu u Švicarskoj održat će se izbori za predsjednika FIFA-e na kojima će se natjecati Blatter, Al-Hussein i Jerome Champagne.