Nogomet
0

VIDEO / Aguero spasio Manchester City, Ajax bolji od Dinama

Piše: D. B.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U utorak navečer je odigrano osam susreta trećeg kola Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D. Najinteresantniji susret bh. javnosti je bio onaj između Manchester Cityja i Villareala, jer je za "Građane" od prve minute zaigrao bh. reprezentativac Edin Džeko. Njegova je ekipa pobijedila golom Aguera u posljednjim sekundama susreta.

Manchester City - Villareal 2:1

Manchester City je u utakmici sa Villarealom imao imperativ pobjede, no, "Građani" su loše otvorili prvo poluvrijeme. Cani je za goste pogodio već u 4. minuti susreta. Nakon toga su domaći pokušali uzvratiti opasnim napadima u svega nekoliko minuta preko Džeke, Kolarova i Nasrija, ali je odbrana gostiju biola na visini zadatka. Ekipa koju vodi talijanski stručnjak Roberto Mancini je nastavila napadati ka golu "žute podmornice". Napadi su se isplatili u 43. minuti. Kolarov je pokušao pronaći usamljenog Džeku koji je bio u stopostotnoj prilici za gol. Truda ga je "poštedio" Marchena, koji je ispred bh. napadača loptu pospremio u svoju mrežu. U finišu prvog dijela je City mogao i do preokreta, ali Džeko i Nasri nisu bili precizni. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 1:1.

Odmah na početku drugog poluvremena, Džeko je ponovo opasno zaprijetio golmanu Villareala Lopezu, no čuvar mreže španske ekipe je ponovo bio uspješniji. Na drugoj strani je zaprijetio izuzetno opasni Rossi, no nije pogodio mrežu Cityja. Isti igrač je u sljedećih nekoliko akcija predstavljao najveću opasnost po Hartov gol. Njemu se s vremena na vrijeme pridruživao Cani.

Nakon toga je uslijedio period igre u kojem je City apsolutno dominirao na terenu. Nizale su se prilike za Džeku i Nasrija, a pokušavao je i Aguero koji je u igru ušao u drugom poluvremenu. Odlične prilike za gol su propustili Villarealov Catala i Cityjev Kolarov. Catala je bio neprecizan u 73. minuti, a minut kasnije je Kolarov dobro šutirao iz slobodnog udarca, ali nije pogodio. Potom je i Džeko propustio izglednu šansu za gol, kao i jednu u samom finišu susreta. Više sreće nije imao ni Silva. City je ipak do prve pobjede stigao u posljednjim sekundama susreta. Zlata vrijednu pobjedu je "Građanima" donio Aguero, koja daje velike šanse za plasman u drugu fazu Lige prvaka.

Napoli - Bayern 1:1

Bavarci su u Italiju došli s namjerom da osvoje sva tri boda. To se vidjelo po ranom vodstvu. Već u 2. minuti je za Bayern pogodio Kroos. No, Napolitanci se nisu predali. Do izjednačenja su stigli autogolom Badstubera u 39. minuti utakmice. Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme. Napolitanci su se uspješno nosili s Bayernom u drugom poluvremenu, ali su mreže mirovale, tako da je utakmica završena rezultatom 1:1, koji je glasio i nakon prvog poluvremena ovog susreta.

Grupa B

CSKA Moskva - Trabzonspor 3:0

Utakmica između CSKA Moskve i Trabzonspora je odigrana u terminu od 18 sati. Ruska ekipa, za koju je bh. reprezentativac Elvir Rahimić igrao od 88. minute, upisala je ubjedljivu pobjedu rezultatom 3:0.

Golove za CSKA su postigli Seyodou Doumbia u 29., Aleksandrs Cauna u 76. i ponovo Doumbia u 86. minuti susreta, Moskovljani su tako ostvarili prvu pobjedu u ovogodišnjoj Ligi prvaka, te su sa 4 boda i dalje u borbi za prve dvije pozicije koje vode u drugu fazu Lige prvaka.

Lille - Inter 0:1

Inter je definitivno u lošoj formi u domaćem prvenstvu, pa je prilika za popravni bila upravo utakmica protiv Lillea. Talijanska ekipa je u vodstvo došla u 21. minuti, kada je mrežu Lillea zatresao Gianpaolo Pazzini. To je ujedno bio i konačan rezultat utakmice, jer u drugom poluvremenu nije bilo golova. Inter je ovom pobjedom došao na prvo mjesto u grupi.

Grupa C

Basel - Benfica 0:2

Basel i Benfica su i prije početka ovogodišnje Lige prvaka važili za direktne rivale koji će se uz Manchester United boriti za prolaz u drugu fazu takmičenja. Prije ovog kola su obje ekipe imale po četiri boda. U ovoj utakmici je Benfica povela kao gost. U 20. minuti prvog dijela je pogodak postigao Cesar. U nastavku susreta je Benfica uspjela postići i drugi gol. U 75. minuti je pogodio Cardozo i postavio konačan rezultat ovog susreta. Benfica je osvojila veoma važna tri boda u borbi za prva dva mjesta koja garantuju nastavak takmičenja i nakon grupne faze Lige prvaka. Portugalska ekipa je na prvom mjestu sa sedam bodova.

Otelul Galati - Manchester United 0:2

Ekipa Alexa Fergusona je nakon dva odigrana kola imala samo dva boda. Susret sa autsajderom grupe je bio prilika za prvu pobjedu u grupnoj fazi. U prvom poluvremenu je United svim silama pokušavao doći do gola, ali Fergusonovi izabranici nisu uspjeli u tome. Iako to nije bilo očekivano, rumunska ekipa Otelul Galati je pružila zavidan otpor i zaprijetila u nekoliko navrata.

Manchester United je poveo u drugom poluvremenu. Dogodilo se to u 64. minuti kada je iz jedanaesterca pogodio Rooney. Drugi gol za United je postigao ponovo Rooney iz još jednog jedanaesterca u 89. minuti susreta. Ovo je prva pobjeda engleske ekipe u grupnoj fazi, koja znači uključenje u borbu za drugu fazu Lige prvaka. Grupa D

Dinamo Zagreb - Ajax 0:2

Dinamu je ovo bila posljednja prilikada ugrabi bodove ukoliko želi imati šanse za nastavak takmičenja nakon grupne faze. Ajax je s druge strane nakon dva kola imao samo bod. Holandski šampion je u Zagrebu tražio osvajanje punog plijena. U prvom poluvremenu nije bilo golova, ali je holandska ekipa povela početkom drugog dijela. Prednost Ajaxu je u 49. minuti donio Boerrigter. Drugi gol za goste je djelo Eriksena iz 90. minute. Ajax je ostvario svoj naum, te osvojio tri boda prijeko potrebna u borbi za prve dvije pozicije. Holandska ekipa se izjednačila sa Lyonom bo broju osvojenih bodova. Obje ekipe imaju četiri boda i borit će se za drugo mjesto u grupi. Dinamo se pokazao autsajderom u ovoj grupi.

Real Madrid - Lyon 4:0

Real Madrid je prije trećeg kola na kontu imao šest bodova, a Lyon četiri. Ove dvije ekipe su ujedno i favoriti grupe D. Madriđani nisu željeli propustiti priliku da osvoje tri boda protiv ekipe koja ih je često znala neugodno iznenaditi u Ligi prvaka. Madriđani su poveli u 19. minuti, a strijelac je bio Benzema. Na odmor se otišlo pri vodstvu Reala rezultatom 1:0.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 48. minuti, vodstvo Reala je na 2:0 povisio Khedira. No, to nije bilo sve. Madriđani su došli i do trećeg pogotka. Ovog puta se na listu strijelaca u 55. minuti nesretno upisao Lyonov golman Lloris svojim autogolom. Četvrti gol za kraljevski klub je djelo Ramosa iz 81. minute. Bio je to ujedno i konačan rezultat ovog susreta. Real je nakon tri odigrana kola čvrsto na prvom mjestu grupe D sa osvojenih maksimalnih 9 bodova. Rezultati trećeg kola nogometne Lige prvaka:

Grupa A: Manchester City - Villarreal 2:1 Napoli - Bayern München 1:1

Tabela:

  1. Bayern 3 2 1 0 5:1 7
  2. Napoli 3 1 2 0 4:2 5
  3. Manchester City 3 1 1 1 3:4 4
  4. Villarreal 3 0 0 3 1:6 0 Grupa B: CSKA Moskva - Trabzonspor 3:0 Lille - Inter 0:1

Tabela:

  1. Inter 3 2 0 1 4:3 6
  2. CSKA 3 1 1 1 7:5 4
  3. Trabzonspor 3 1 1 1 2:4 4
  4. Lille 3 0 2 1 3:4 2

Grupa C: Basel - Benfica 0:2 Otelul Galati - Manchester United 0:2

Tabela:

  1. Benfica 3 2 1 0 4:1 7
  2. Manchester United 3 1 2 0 6:4 5
  3. Basel 3 1 1 1 5:6 4
  4. Otelul 3 0 0 3 1:5 0

Grupa D: Dinamo Zagreb - Ajax 0:2 Real Madrid - Lyon 4:0

Tabela:

  1. Real 3 3 0 0 8:0 9
  2. Ajax 3 1 1 1 2:3 4
  3. Lyon 3 1 1 1 2:4 4
  4. Dinamo 3 0 0 3 0:5 0