Kraj za Larsona
2

NASCAR vozač otpušten zbog rasizma u virtualnoj utrci, izgubio sve sponzore

F. Z.
Larson otpušten (Foto: EPA-EFE)
Larson otpušten (Foto: EPA-EFE)
NASCAR vozač Kyle Larson otpušten je iz Chip Ganassi Racing ekipe dan nakon što ga je napustila i većina sponzora zbog rasističkog ispada tokom virutalne utrke.

"Nakon mnogo razmišljanja Chip Ganassi Racing je odlučio da okonča saradnju s vozačem Kyleom Larsonom. Kao što smo rekli ranije, njegovi komentari su uvredljivi i neprihvatljivi, posebno ako uzemom u obzir vrijednosti naše organizacije", saopćeno je iz ovog tima.

Larson je u nedjelju navečer u jednoj od virtualnih iRacing utrka, na kojim vozači učestvuju tokom pauze zbog pandemije koronavirusa prilikom provjere mikrofona uoči utrke koristio rasistički naziv za Afroamerikance.

Odmah nakon toga NASCAR ga je suspendovao, kao i njegova ekipa, a glavni sponzori McDonalds i Credit One Bank povukli su svoje finansije.

"Napravio sam grešku, rekao nešto što se nikada ne bi smjelo reći. Ne postoji opravdanje za to. Nisam tako odgojen. Užasno je što sam to rekao. Jako mi je žao zbog moje porodice, prijatelja i partnera, NASCAR zajednice, a posebno zbog sivh Afroamerikanaca. Shvatam da je greška koju sam napravio nepopravljiva", rekao je Larson.