sport
0

Mladi bh. olimpijci otputovali u Utrecht

FENA
Mladi bh. olimpijci danas su otputovali u holandski Utrecht gdje će od 14. do 19. jula učestvovati na 12. evropskom ljetnom olimpijskom festivalu za mlade (EYOF).

Na najvećoj smorti mladih sportista Evrope, koja se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, boje BiH branit će četvoro predstavnika u judou - Harun Sadiković (JK Nippon), Aleksandra Samardžić (JK Leotar), Petar Zadro (JK Borsa) i Selma Ograšević (JK Lukavac). Takmičenja u judo na programu EYOF-a su od 16. do 19. jula.

Zastavu naše države na ceremoniji svečanog otvaranja u nedjelju će nositi naša trenutno najbolja judašica Aleksandra Samardžić, vlasnica srebrene medalje sa nedavno održanog Evropskog kadetskog prvenstva.

Na EYOF- u će se takmičiti više od 2.000 mladih sportista u dobi od 15 do 18 godina, u devet sportova - atletika, košarka, biciklizam, judo, gimnastika, rukomet, odbojka, tenis i plivanje.

EYOF je najveće evropsko sportsko takmičenje na kojem učestvuje svih 49 članica Evropskog olimpijskog komiteta (EOK).

Prvi EYOF održan je 1991. godine u Bruxellesu, dok je prvi zimski festival održan dvije godine kasnije u Aosti (Italija).

Na Generalnoj skupštini EOK-a, održanoj sredinom decembra 2012. godine u Rimu, gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo zvanično su dobili organizaciju zimskog EYOF-a 2017. godine.