Devet sportista
29

Predstavljen bh. tim za nastup na EYOF-u u Mariboru

H. H.
Sedamnaseti po redu ljetni Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) će se održati od 23. do 29. jula 2023. godine u slovenačkom gradu Mariboru.

Sa više od 30 godina tradicije, EYOF je najveće višesportsko takmičenje za mlade evropske sportiste od 14 do 18 godina. 3.600 najboljih mladih sportista iz 48 evropskih zemalja braniti će boje svojih država na ovom takmičenju u deset sportova: atletika, biciklizam, gimnastika, rukomet, džudo, plivanje, tenis, odbojka, skejtbord i košarka 3×3.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati devet sportista iz četri sporta (atletika, džudo, brdski biciklizam i gimnastika):

Atletika:

Emina Omanović
Bakir Musić
Najla Prašljivić
Ermin Beganović
Elma Hasanbašić

Brdski biciklizam:

Emrah Ljubuškić

Gimnastika:

Katja Vujičić

Judo:

Amina Merjem Hebib

Adrian Đurđević

U pratnji sportista će biti šefica misije gospođa Samra Jurišić i treneri:

Vahida Kozić
Velimir Zahirović
Kada Delić Selimović
Adnan Mekić
Saša Kovačević
Karim Hebib

"Dragi sportisti, vi ste u misiji, predstavljate Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, vaš sport, vaš grad i vaše porodice i svojim uspjesima pokazujete da ste najbolji ambasadori Države Bosne i Hercegovine. Želimo vam mnogo sreće na EYOF-u, takmičenju koje je kreirano za najbolje sportiste Evrope i koje će vam dati priliku da doživite olimpizam i steknete neprocjenjivo iskustvo za dalja takmičenja na putu do Olimpijskih igara", poručio je predsjednik OK BiH akademik Izet Rađo sportistima za vrijeme sastanka sa bh timom.

Svečana ceremonija otvaranja će biti održana 23. jula, sa početkom u 20.30 sati na stadionu Ljudski vrt u Mariboru, a čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja EYOF-a Maribor imat će atletičarka Emina Omanović i džudista Adrian Đurđević.