Reakcija za Klix.ba
84

Ministar Avdić odgovorio na kritike, evo kako objašnjava kreiranje Zakona o sportu KS

K. H.
Samir Avdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Samir Avdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić za Klix.ba reagovao je na kritike koje mu je uputio predsjednik Sportskog saveza Kantona Sarajevo Samir Šarić, a nakon što je danas predstavljen novi Zakon o sportu Kantona Sarajevo.
Šarić je ranije u izjavi za Klix.ba iznio niz kritika na račun Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te ministra Samira Avdića nakon što je danas najavljeno da je nakon pet mjeseci pripreme spreman novi Zakon o sportu Kantona Sarajevo. S tim u vezi, kontaktirali smo i ministra Avdića koji je dao svoj osvrt na upućene kritike.

Prvobitno je odgovorio na konstataciju da komisiju koja je radila na kreiranju zakona "ne čine ljudi iz struke".

"U komisiju za izradu nacrta Zakona o sportu Kantona Sarajevo iz nadležnosti Ministarstva kulture i sporta KS imenovani su Dragan Vujmilović kao predsjednik, inače sekretar Ministarstva kulture i sporta, profesor doktor Almir Mašala, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, gospodin Amar Njemčević, član Biciklističkog saveza BiH, gospodin Amel Mekić, bivši prvak Evrope u džudou i profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja te još uvijek zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Dalje, tu su Anja Margetić, dogradonačelnica grada Sarajeva i bivša reprezentativka BiH u plivanju, učesnica olimpijskih igara. Dževad Hamzić, stručni saradnik u Ministarstvu, inače naš proslavljeni olimpijac u sjedećoj odbojci i osvajač više olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja. Tu je Miralem Zubović, pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu kulture i sporta i gospodin Sead Čupina, inspektor sporta i pravnik po struci", rekao je Avdić na početku.

Nakon toga, rekao je da ga je iznenadila izjava gospodina Šarića da se Ministarstvo kulture i sporta KS maćehinski odnosi prema sportu u Kantonu Sarajevo.

"Mislim da smo u proteklom mandatu pokazali da Kanton Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta podržavaju sve sportske aktivnosti, posebno one od značaja za državu BiH, ali apsolutno ne stoji takva kritika da je naš odnos maćehinski. Mogu reći da me iznenadila izjava gospodina Šarića, ali on ima svoje mišljenje. Mi smo apsolutno sve što je bilo moguće i što je bilo u skladu s budžetom Ministarstva kulture i sporta podržali i na kraju krajeva, podržali smo i sport iz kojeg gospodin Šarić dolazi", kaže Avdić.

Šarić je također iznio niz kritika na račun školskog sporta u Kantonu Sarajevo, a Avdić kaže da Ministarstvo kulture i sporta KS ne može organizovati školski sport i takmičenja.

"Moram reći da u nacrtu Zakona o sportu Kantona Sarajevo stoji da školski sport i univerzitetski sport u smislu ovog zakona obuhvata sve organizovane nastavne i vannastavne sportske aktivnosti u oblasti školskog tjelesnog i zdravstvenog odgoja i obrazovanja, uključujući i školska sportska takmičanja koja se sprovode u okviru odgojno-obrazovnog procesa na osnovu nastavnog plana i programa utvrđenim u skladu sa zaknom koji uređuje tu oblast. Organizovano vannastavno bavljenje sportskim, aktivnostima učenika i studenata sprovodi se kroz školske, odnosno studentske sportske sekcije, koje organizuju škole i visokoškolske ustanove na teritoriji Kantona Sarajevo. Mislim da smo mi to dobrim dijelom obuhvatili, ali isto tako je to dobrim dijelom u nadležnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje, iako mi apsolutno vodimo računa o tome i to je dio koji se ovdje članom 103. tretira u zakonu školski i univerzitetski sport. Ministarstvo ne može u tom smislu organizovati školski sport i takmičenja, dobro znamo u čijoj nadležnosti su škole, ali veliki broj udruženja koji podržavaju školska takmičnja i rade s uzrastom djece školskog sporta smo apsolutno podržali i čak sam na mnogim tim manifestacijama i sam bio i prisustvovao", kaže Avdić.

Za kraj, odgovorio je na kritiku da Vlada Kantona Sarajevo mora dati saglasnost za organizaciju evropskih i svjetskih prvenstava, što je Šarić nazvao "apsurdnim i pogubnim za sport".

"To je treći dio nacrta Zakona o sportu Kantona Sarajevo koji se referira na sportska takmičenja i priredbe, sportske objekte, suzbijanje nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i koji tretira informatiku u sportu. Za kandidovanje za organizaciju međunarodnog sportskog takmičenja, sportska organizacija se može kandidovati i imali smo priliku da mnogi to urade, a ja sam to kao ministar apsolutno podržavao. Bogu hvala, mogu da kažem da smo ovdje organizovali velika sportska takmičenja, imali smo raznih evropskih kupova i svjetskih prvenstava, a prije podnošenja kandidature postoji procedura koja se treba ispoštovati za organizaciju takmičenja. Formira se inicijativni odbor, pripremi projekat realizacije i plan, mišljenja jedinice lokalne samouprave koja daje pozitivnu ocjenu, jer je to svima u interesu, pribavi se saglasnost kantonalnog sportskog saveza, karikiram Rukometni savez BiH, pribavi se saglasnost ministarstva koje podržava međunarodna takmičenja u smislu ovog zakona, kao i svugdje. U članu 154. nacrta Zakona o sportu Kantoan Sarajevo stoji da međunarodna sportska takmičenja i sportske priredbe mogu se organizovati u Kantonu Sarajevo ako organizator dobije saglasnost Ministarstva civilnih poslova BiH i nadležnog entitetskog organa, Ministarstva, te obezbijedi uslove koji su predviđeni pravilima međunarodnih sportskih organizacija", završio je Avdić.