Ministar kulture

Kenan Magoda: Novac Sarajevu više nećemo davati samo na riječ i slovo na papiru

I. S.
30.01.2024. u 22:58

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda je u razgovoru za Klix.ba govorio o akuelnim problemima u ovim sektorima te njihovim mogućim rješenjima.

Kraj 2023. godine je bila naročito burna za bosanskohercegovačku kinematografiju s obzirom na navode da je, između ostalog, i Ministarstvo kulture i sporta KS dodjeljivalo novac pojedinim režiserima koji nikada nisu snimili filmove.

"Iskreno, ne ulazim mnogo u situaciju s kojom se susreće Fondacija za kinematografiju FBIH, ali se nadam da će se uskoro problem riješiti jer najviše u svemu 'trpi' upravo kinematografija. Činjenica je da se doznačena sredstva moraju uredno pravdati te da se moraju utrošiti na transparentan način i za aktivnosti koje su predviđene projektom. Ja sam u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo krajem godine pokrenuo reviziju filmova koje je ministarstvo sufinansiralo i moram da kažem da za podatke koje smo do sada dobili možemo reći da su zadovoljavajući, barem kada je 2021. godina u pitanju. Dobili smo potvrdu da je od devet dugometražnih koje smo sufinansirali, njih sedam završeno te da će se preostala dva završiti sredinom ili najkasnije do kraja ove godine, uz napomenu da su sredstva koja smo doznačili već opravdana u predviđenom roku. Evidentan je problem sa kratkometražnim filmovima, oni ne prate trend pravdanja", rekao je.

Dodao je kako u 2024. prvi put postoji ucrtana posebna budžetsku stava za kinemtografiju i da to govori o opredjeljenju Ministarstva kulture i sporta KS kada je snimanje filmova u pitanju.

"Ono na čemu upravo radimo je izmjena pravilnika o sufinansiranju s kojim ćemo poboljšati kriterije za izbor filmova. Komisija koja je isključivo iz struke će imati dosta odgovorniji i mnogo transparentniji način bodovanja", naveo je.

Nakon toga se osvrnuo na rad pozorišta u Sarajevu. Smatra da su sve javne ustanove kulture u Kantonu Sarajevo, čiji je osnivač Ministarstvo kulture i sporta KS, napravile značajan napredak u prethodnoj godini, a što se svakako odnosi i na Narodno pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55 i Sarajevski ratni teatar (SARTR).

"Prilikom mog dolaska, mnoge javne ustanove Kulture nisu imale adekvatne pravilnike o radu koje smo sada u veoma kratkom vremenu završili, unaprijedili i uskladili sa postojećim zakonskim propisima jer to je osnova za rad svake javne ustanove kulture. Siguran dam da su zaposlenici nakon dugo vremena dobili mogućnost napredovanja na poslu. Dobili smo uvid u pravo stanje i uočili da postoji određeni problemi u radu ustanova, prvenstveno zbog odlaska u penziju starih radnika itd.", nastavio je.

Izrađeni su i planovi integriteta, što je izuzetno bitan korak u održavanju integriteta i transparentnosti u radu ustanova. Magoda je dalje naveo kako javne ustanove imaju moralnu obavezu raditi u javnom interesu i smatra da smo na dobrom putu da pokažu građanima kako ozbiljno shvataju ovu zadaću.

"Ponosan sam da sam upravo ja kao ministar kreirao Pravilnik o vrstama i korištenju vlastitih javnih prihoda za ustanove kulture u Kantonu Sarajevu i od 2024. godine, sav prihod koji javne ustanove kulture prihoduju su postali njihovi prihodi. Postoji veliki optimizam da će ova sredstva pomoći u razvoju infrastrukture i omogućiti još bolji i kvalitetniji sadržaj kojeg naši građani zaslužuju. Povećanjem budžeta za 2024. godinu, duboko vjerujem da smo pokazali odgovornost za našu kulturu i sport. Naprimjer, naglasio bih da ćemo u 2024. godini imati posebnu stavku za infrastrukture radove. To je jedna novina. Od rekordnih 16 miliona KM za infrastukturu, planirali smo utrošiti 1.000.000 KM za nabavku audioopreme za naša četiri pozorišta. Možda se nekome čini da ovo nije značajna investicija, ali zadnja audioprema kupljena je prije 40 godina. Imamo i spremne projekte. Naprimjer, jedan od projekata uključuje investiranje u Narodno pozorište. Idemo u potpunu rekonstrukciju koja uključuje fasadu, stolariju, zvuk i svjetlo. Želja mi je da našim umjetnicima omogućimo najbolje moguće uslove i siguran sam da ću tu želju ispuniti", kazao je.

Ministarstvo kulture i sporta je u 2023. za sarajevske klubove FK Sarajevo, FK Željezničar, KK Bosna i ORK Bosna izdvojilo 2,6 miliona KM. Magoda je početkom ovog mjeseca okupio njihove predstavnike te izjavio kako nije zadovoljan ostvarenim rezultatima. Zanimalo nas je smatra li da ipak treba sistemski ulagati u njih, kao što to godinama radi Zagreb za Dinamo, kako bi se ostvarili bolji rezultati.

"Pitanje finansiranja sportskih organizacija i klubova uvijek je kompleksno i izazovno. U Ministarstvu kulture i sporta KS smo svjesni značaja ovih klubova za Sarajevo. Zadovoljni smo činjenicom da smo u prethodnoj godini izdvojili rekordnih 2.695.000 KM za podršku njihovim aktivnostima. Smatram da je podrška i ulaganje u sportske organizacije, uključujući i ove klubove, važno za dugoročni razvoj sporta u BiH. Međutim, takva podrška mora biti transparentna, odgovorna i uslovljena jasnim kriterijima i mjernim istrumentima za uspjeh. Važno je napomenuti da na rezultate sportskih klubova utječe niz faktora, ne samo finansiranje nego i uslovi, menadžment, te možda i najvažniji aspekt, a to je infrastuktura. Mi često zanemarujemo ova pitanja. Pored toga, sport u BiH ima svoje specifičnosti i izazove koje je potrebno razumijeti prilikom analiziranja i uspoređivanja s drugim zemljama. Naprimjer, naša zemlja nema zakon o sportu na nivou Bosne i Hercegovine, a nema ni državno ministarstvo sporta. Što se tiče zakona o sportu u Kantonu Sarajevo, zastupnici u Skupštini KS bi uskoro trebali razmatrati novi zakon o sportu", rekao je.

Spomenuti klubovi su u u protekloj godini od Ministarstva kulture i sporta KS dobili najveći iznos sredstava do sada. Poređenja radi, u 2021. godini FK Sarajevo i FK Željezničar su dobili iznos od 250.000 KM, u 2022. godini je on iznosio 350 000 KM po klubu, dok je u 2023. iznosio milion KM po klubu.

KK Bosna i ORK Bosna su u 2021. dobili iznos od 216.080 KM, odnosno 97.700 KM. KK Bosna je u 2022. dobio 349.030 KM, a ORK Bosna 60.030 KM. U 2023. je KK Bosna doznačeno 575.000 KM, a ORK Bosna 120.000 KM, što je značajno povećanje uloženih sredstava. Iako je u 2023. za ova četiri kluba Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo izdvojilo rekordnih 2.695.000 KM, Magoda ponovo navodi kako ogromna ulaganja nisu pratili sportski rezultati.

Magoda na sastanku s predstavnicima sarajevskih klubova (Foto: Vlada KS)
Magoda na sastanku s predstavnicima sarajevskih klubova (Foto: Vlada KS)

"Kao što sam već rekao u javnosti, finansijska podrška institucija ni za koga se ne podrazumijeva. Stoga, velika ulaganja javnog novca moraju biti opravdana rezultatima. Kanton Sarajevo i stanovnici Sarajeva već dugo godina žude za rezultatima i dobrim predstavama u sportu. Rezultate moramo tražiti. Želimo da novac koji investiramo znamo gdje idemo i očekujemo rezultate. Sport se igra tako - ne da budeš učesnik na tabeli, nego da osvojiš nešto. Sport se igra za medalju i pehar. Kroz povećanje budžeta za sport, u 2024. godini ćemo nakon dugo godina krenuti hrabro i promijeniti javni poziv za finansiranje sporta. U prethodnim godinama su se svi aplikanti javljali na jedan javni poziv iz kojeg se podržava nacionalna selekcija, turniri, vrhunski sport, sportske priredbe, kao i sport za sve. Dakle, to je kao jedan lonac. Ove godine ćemo raditi na izmjeni", objasnio je.

Planiraju raščlaniti javni poziv na poziv za organizaciju sportskih priredbi i javni poziv za vrhunski sport, a potom javni poziv za nacionalni sport i javni poziv sport za sve. Svako udruženje će onda znati na koji poziv da se prijavi.

"U javnom pozivu će po tabeli u finansijskom planu precizrati koje stavke traže da im finansira ministarstvo. Ne mora značiti da će aplikant dobiti novac ukoliko prođe formalno-pravne uvjete jer to ne znači da je taj projekat dobar. Naprimjer, nogometni klubovi Željezničar i Sarajevo će se, pretpostavljam, prijaviti u vrhunski sport, ali zato moraju naznačit gdje se tačno vide. U nogometu je Liga prvaka nešto najveće. Važno je naglasiti da ova dva sarajevska kluba ne moraju dobiti isti iznos novca, već će ga dobiti po ostvarenim rezultatima. Ovo je vrhunski sport, a ne amaterski. Što se tiče oblasti sporta, bit će drastičnih promjena. Veliki finansijski izdaci zahtijevaju vidljive povrate, a Kanton Sarajevo i publika žude za velikim sportskim rezultatima, pobjedama i svečanostima", ispričao je.

Najavio je je punu podršku ste izgradnji južne tribine stadiona Grbavica. Zanimalo nas je dokle je stigao ovaj projekt i je li zadovoljan sa FK Željezničar.

"Ono po čemu će Ministarstvo KS biti prepoznatljivo jeste ulaganje u infrastrukturu. Ministarstvo KS će graditi južnu tribinu stadiona Grbavica. Mogu reći da navijači Željezničara to desetljećima sanjaju. E, ove godine će taj san biti java. Sigurno nećemo zanemariti ni stadion Koševo. Tu čekamo konkretne projekte od FKS i da krenemo graditi", kazao je.

Nakon toga je govorio o muzičkom događaju koji je danima bio tema u glavnom gradu Bosne i Hercegovine - koncertu Tonyja Cetinskog koji je u međvremenu otkazan.

Kao što je poznato, producentska kuća Stage Production je prijavila na javni poziv Turističke zajednice KS te predložila da Tony nastupi. Magoda je naveo kako je i njega iznenadila obavijest da Grad Sarajevo neće podržati koncert zbog nemogućnosti zakonitog i na propisima zasnovanog unosa i utroška istih. Smatra da bi se Gradska uprava morala odgovornije odnositi prema obilježavanju 40. godišnjice ZOI-ja zato što se radi o ugledu Sarajeva.

"Vlada KS je Gradu Sarajevo doznačila 310.000 KM u kojem su tražili novac sa održavanje koncerta Tonyja Cetinskog i smatram da ovu značajnu godišnjicu trebamo proslaviti dostojanstveno i utrošiti sav novac, kako je i planirano od samog početka. Jedno je sigurno, novac Gradu Sarajevo više nećemo davati samo na riječ i slovo na papiru. Na kraju moram pohvaliti energiju Jasmina Adamovića koji je preuzeo veliku ulogu i teret na sebe kada je obilježavanje 40. godišnjice ZOI-ja", rekao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Helsinški odbor za ljudska prava je nedavno pozvao Vijeće ministara da uspostavi transparentnu I zakonitu proceduru finansijske podrške neprofitnim organizacijama.

"Način na koji je Vijeće ministara donijelo zaključak o dodjeli 3,8 miliona KM neprofitnim organizacijama 28. decembra 2023. godine predstavlja očiglednu improvizaciju i samovolju ministara te neodgovorno raspolaganje budžetskim sredstvima. Javnost je ostala uskraćena za informaciju da li pored zaključka sa sjednice Vijeća ministara postoji i posebna Odluka u vezi sa raspodjelom ovog novca, pošto nikakva odluka nije objavljena na zvaničnoj stranici Vijeća ministara", navedeno je u saopćenju.

Magoda smatra da je ovo bilo neodgovorno raspolaganje budžetskim sredstvima bez jasno propisanih kriterija za dodjelu sredstava. Napomenuo je kako svako dodjeljivanje budžetskih sredstava zahtijeva raspisivanje javnog poziva sa jasnim kriterijumima i jasnu transparentnost i objektivnost pri odabiru korisnika.

"Iznos od 3,8 miliona KM zaista nije mali, stoga smatram da je netransparentnost Vijeća ministara BiH jako žalosna i krajnje neodgovorna. Ovom odlukom Vijeća ministara prekršeni su osnovni principi transparentnosti, zbog čega se s pravom preispituje zakonitost radnji. Iskreno, očekivao sam tu transparentnost od ministara koji predstavlja Trojku, ali je, nažalost, nisam vidio. Ponosan sam na tu transparentnost u Vladi Kantona Sarajeva! Vijeće ministara BiH je za institucije kulture, čiji je osnivač država Bosna i Hercegovina i koje su isključivo njegova ingerencija, slijepo na njihove probleme. Godišnje im daju 'mrvice'. Nisu riješeni osnovni uslovi za rad niti su obezbijeđene plate uposlenika. Zbog čega je Ministarstvo kulture i sporta KS, na čijem sam čelu, krenulo u izradu zakona o preuzimanju privremene brige o ovim institucijama? Vijeće ministara je doznačilo neznatna sredstva i to za samo njih četiri: Zemaljski muzej BiH je za 2023. dobio 180.000 KM, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH 130.000 KM, Historijski muzej BiH 60.000 KM, a Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 50.000 KM", rekao je.

S druge strane, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u 2023. za Zemaljski muzej BiH izdvojilo 260.000 KM, za Muzej književnosti pozorišne umjetnosti BiH 150.000 KM, za Historijski muzej 185.000 KM, za Umjetničku galeriju BiH 176.000 KM, za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH 111.000 KM, a za Kinoteku BiH 88.000 KM. Magoda je objasnio da Ministarstvo kulture i sporta KS nije osnivač ovih insitutcija i nema obavezu sufinansiranja istih, ali da su zbog svih problema i loših uslova za djelovanje ljudi koji rade u ovim institucijama morali regovati i tražiti rješenja koja će im bar privremeno riješiti osnovne uslove za rad, a prije svega obezbijediti redovne plate uposlenicima.

"Ministarstvo kulture i sporta KS će izdvojiti preko 1.500.000.00 KM za sve uposlenike. Osvrnuo bih se i na užasno loš potez Vijeća Ministara BiH, koje je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Odluku o odobravanju sredstava za potrebe sudjelovanja BiH na 60. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine. Riječ je o 180.000 KM za sudjelovanje BiH na Venecijanskom bijenalu u okviru granta neprofitnim organizacijama planiranih Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu. Mislim da je izuzetno žalosno to što Muzej grada Sarajeva, tj. Ars Aevi ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu. Naime, Sarajevo je, dok je još bilo pod opsadom, prvi put predstavljeno u Veneciji na 45. Bijenalu izložbom 'Svjedoci postojanja', koja je dio zbirke Ars Aevi. Sada, 30 godina kasnije i uz dugogodišnju potporu Bijenala, Ars Aevi konačno postaje muzej za kakav je stvoren, a povratak u Veneciju na 60. Bijenale bi zatvorio važan krug. Nažalost, zbog očigledno značajnih političkih pritisaka unutar državnih organa, predložen je samo jedan projekat koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, zbog čega je Ars Aevi izbačen iz razmatranja samo zato što je iz Sarajeva", ispričao je.

Iz Fondacije Mak Dizdar su prošlog mjeseca naveli kako im Vijeće ministara nije dodijelilo niti jednu KM te izrazili veliko razočarenje. Ministarstvo kulture i sport KS je obećalo pomoći.

"Fondacija Mak Dizdar je 2023. obilježila 108. godišnjicu rođenja Maka Dizdara, a projekt je prožalo Ministarstvo kulture i sporta KS. Ministarstvo je u 2023. podržalo još jedan projekat, a to je Festival kulture Slovo Gorčina. Fondacija Mak Dizdar je uvijek imala bezrezervnu podršku Ministarstva kulture i sporta KS te ona neće izostati ni u 2024. godini", rekao je.

Ministarstvo kulture i sporta KS je početkom ovog mjeseca potpisalo Ugovor o sufinansiranju za izgradnju Muzeja Mersada Berbera i time osiguralo dio sredstava za projekat koji će, zajedno s Općinom Stari Grad Sarajevo,na čelu s Irfanom Čengićem, konačno pokrenuti.

"Za prvu fazu muzeja smo osigurali 600.000 KM. Načelnik Starog Grada će u uskoro pokrenuti tender za početak radova prve faze. Uložiti ćemo i dodatna sredstva onako kako budu tekli radovi. Ministarstvo kulture i sporta KS će iz onih šest miliona kapitalnih sredstava povući dio za muzej. Zbog značaja projekta, očekujem da se i Grad Sarajevo uključi. Muzej će u 2024. sigurno dobiti završne obrise, a vjerovatno ćemo ga i otvoriti. To je muzej na dvije etaže na dvije kupole. Finansiranje Muzeja Mersada Berbera će obezbijediti Vlada KS i Općina Stari Grad. Ono što nam je najbitnije jeste da imamo bezrezervnu podršku porodice Berber", zaključio je Magoda u razgovoru za Klix.ba.

78