sport
0

Mensur Bajramović novi selektor košarkaške reprezentacije BiH

NINA
Mensur Bajramović, trener KK Bosna iz Sarajeva i dosadašnji pomoćnik bivšeg selektora Draška Prodanovića, na današnjoj je konferenciji za novinare u Košarkaškom savezu BiH svečano inauguriran u novog selektora najbolje muške košarkaške vrste Bosne i Hercegovine.

Konferenciji za novinare prisustvovali su predsjednik Košarkaškog saveza BiH Nikica Petrović i glavni tajnik KS BiH Husein Dželilović ispred Saveza, te novoizabrani šef struke bh. reprezentacije Mensur Bajramović.

Petrović je u nekoliko riječi predstavio Mensura Bajramovića, aktualnog trenera KK Bosna, i rekao kako je Stručni savjet KS BiH smatrao da je predloženi kandidat zbog svojih referenci i dosadašnjeg iskustva u radu s košarkaškom reprezentacijom bio najbolja moguća opcija za budućnost naše košarke, i izrazio nadu da će Bajramović opravdati ukazano povjerenje i ispuniti zadaće koje će se pred njim nalaziti u predstojećem razdoblju, u prvom redu ostvariti plasman na Europsko prvenstvo u Srbiji i Crnoj Gori 2005.

Novi izbornik zahvalio je svima na ukazanom povjerenju, napomenuvši da mu povjerena uloga nije nova i da je u dosadašnjem radu u i oko reprezentacije skupio dosta iskustva koje će iskoristiti u idućem razdoblju kako bi reprezentacija BiH nastavila kontinuitet nastupanja na velikim košarkaškim smotrama. Budući da je tek preuzeo funkciju, Bajramović nije mogao reći konkretnije podatke o svojim eventualnim pomoćnicima i najbližim saradnicima u Stručnom štabu najbolje vrste BiH, ali je objasnio da će i taj dio posla biti uskoro završen.

''Uspjesi naše reprezentacije postignuti su zaslugama igrača koji su na zalasku karijere i mi ćemo se morati okrenuti novim, mlađim snagama u predstojećem razdoblju. Mi, nažalost zaostajemo u produkciji mladih igrača za većinom zemalja, ali nam ne preostaje ništa drugo do da iskoristimo potencijal s kojim raspolažemo i da uz iskusne provjerene igrače postupno uključujemo i ove mlađe među kojima su posebno interesantni K. Bajramović, Teletović i neki drugi igrači'', izjavio je selektor Bajramović koji će ujedno nastaviti biti trener KK Bosna iz Sarajeva.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti da za BiH reprezentaciju zaigra najbolji igrač KK Široki Hercegtiska Martin Vanjak, Bajramović je rekao da je prema njegovu saznanju Vanjak već nastupao za reprezentaciju Hrvatske iako se radi o, navodno, neslužbenim susretima, ali da bi volio kada bi postojala mogućnost da Vanjak bude u konkurenciji za nastup za naš tim, jer je košarkaška vrsta BiH deficitarna na pozicijama playa i beka šutera, na kojima je igrač Širokog u posljednje vrijeme pružao zapažene igre.

Glavni tajnik KS BiH Husein Dželilović objasnio je da postoji mogućnost naturalizacije samo jednog igrača i da FIBA pravila određuju sankcije za one igrače koji se ne odazivaju pozivu selektora što Savez do sada nije koristio. Pred Bajramovićem je jasan cilj - plasman na EP u Beograd 2005. i to će biti najbolji pokazatelj opravdanosti njegova današnjeg izbora, naglasio je Dželilović