Predstavljamo bh. olimpijce
105

Mekić: Teško je obećavati, ali se nadam dobrom rezultatu

Piše: D. B.
Amel Mekić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amel Mekić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najbolji bh. džudist Amel Mekić učestvovat će na Olimpijskim igrama u Londonu i jedan je od šest članova bh. tima od kojeg javnost najviše očekuje.

Amel Mekić je rođen 1981. godine u Sarajevu. Najbolji je bh. džudist i konstantno je u izboru za najboljeg sportistu. Ovo priznanje je dobio za svoja dostignuća u 2011. godini. Od najznačajnijih rezultata 2001. godine je na Svjetskom prvenstvu osvojio peto mjesto u kategoriji do 90 kg, godine 2003. je na Univerzijadi u Južnoj Koreji u kategoriji do 100 kg bio treći, a na Svjetskom prvenstvu u Japanu iste godine plasirao se na peto mjesto.

Na Mediteranskim igrama 2005. godine je osvojio treće mjesto u kategoriji do 100 kg, a iste godine je bio sedmi na Evropskom prvenstvu. Na Svjetskom prvenstvu održanom u Brazilu 2007. godine je bio peti. Svoj najveći uspjeh, kao i najbolji rezultat u historiji BiH, Amel je ostvario 2011. godine zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Sjajni Amelovi rezultati daju nadu u uspjeh na Olimpijadi u Londonu. Za portal Klix.ba je kratko prokomentarisao svoje pripreme i očekivanja od velikog takmičenja.

"Nisam opterećen rezultatom. Ono što sam mogao, uradio sam. Obavio sam mukotrpne pripreme, a povreda, hvala Bogu, nije bilo. Sada ne mogu govoriti u kakvoj sam formi, jer sam zaista izmoren. Vidjet ću za pet ili šest dana na čemu sam. Što se očekivanja tiče, treba biti realan. Mnogo je faktora od kojih zavisi rezultat. Nadam se da ću napraviti dobar rezultat pa i na zatvaranju Olimpijade nositi bh. zastavu.Teško je bilo šta obećati, sve je u Božijim rukama", izjavio je Mekić.