sport
8

Lance Armstrong: Vjerovatno bih ponovo varao

Klix.ba
Lance Armstrong (Foto: Arhiv/AFP)
Lance Armstrong (Foto: Arhiv/AFP)
Osramoćeni biciklist Lance Armstrong vjeruje da dolazi vrijeme kada bi mu javnost trebala oprostiti za doping i laganje, ali je u intervjuu za BBC priznao da bi vjerovatno ponovo isto postupio.

Četrdesettrogodišnjem sportisti u augustu 2012. godine Američka antidopinška agencija (USADA) oduzela je sedam titula osvajača Tour de Francea i doživotno zabranila profesionalno bavljenje sportom.

"Da se takmičim u 2015. godini ne bih to ponovio, ali da se vratim u 1995., kad je doping bio sveprisutan, vjerovatno bih to opet učinio", kazao je Armstrong.

Govoreći u svom prvom televizijskom intervjuu još od vremena kad je Oprah Winfrey u januaru 2013. priznao da je u karijeri uzimao doping, bivši biciklist je izjavio da je njegov "pad" nakon priznanja bio veoma težak, te da sada živi "brzinom od 10 km/h, u odnosu na nekadašnjih 100 km/h".

Priznao je da je odluka da koristi doping bila loša, ali da je donio u "nesavršeno vrijeme". Dodao je da se i dalje osjeća kao osvajač sedam titula Toura koje su mu oduzete.

Armstrong je otac petero djece i svjestan je da nakon svega svijet više ne mari za njegove riječi. Ipak je priznao da je njegovo ponašanje prema drugim ljudima tokom karijere bilo "neprihvatljivo i neoprostivo", te da je protekle dvije godine proveo pokušavajući da se iskupi.