Rivalitet koji se pamti
2

Armstrong ispričao šokantne detalje: Ullrich je na klinici za odvikavanje bio vezan za krevet

H. H.
Jan Ullrich tokom suđenja na Mallorci (Foto: EPA-EFE)
Jan Ullrich tokom suđenja na Mallorci (Foto: EPA-EFE)
Prije 25 godina Jan Ullrich je pobijedio na Tour de Franceu. Rođen u Rostocku, bio je prvi i još uvijek jedini Nijemac koji je slavio na najčuvenijoj biciklističkoj utrci, ali potom je upao u probleme s drogom i završio je na odvikavanju.

ARD je povodom malog jubileja objavio dokumentarnu seriju u pet dijelova pod nazivom "Biti Jan Ullrich" u kojoj se pojavio i Ullrichov ljuti rival Lance Armstrong (50).

"Bojao sam se jedino njega. Taj čovjek me natjerao da rano ustajem i treniram, promijenio mi je život. Imao je više talenta", kaže Armstrong.

Nakon što je Ullrich kasnije osuđen za doping, zapao je u krizu, uključujući korištenje droga i probleme s alkoholom. Nijemac je 2018. pao na dno, prvo je uhapšen na Mallorci, nešto kasnije u Njemačkoj i poslan je u kliniku za odvikavanje.

Jan Ullrich (Foto: EPA-EFE)
Jan Ullrich (Foto: EPA-EFE)

Armstrong je posjetio Ullricha, a ono što je vidio potpuno ga je šokiralo.

"Nije znao da dolazim, nisam znao gdje idem. Vidio sam čovjeka na mjestu na kakvom nije bilo ljudsko biće prije. Svi imamo neke lude prijatelje, ali nisam vidio nikoga u takvom stanju. Bio je zavezan za krevet, bez svijesti. To je najgore što sam ikad vidio", ispričao je legendarni Amerikanac.

Legendarni Nijemac je osim Tour de Francea u karijeri osvojio zlatnu i srebrnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu. Osvojio je 1999. "Vuelta a España" i "HEW Cyclassics" pred domaćom publikom u Hamburgu 1997. godine.