"Vrh ledenog brijega"
70

Zašto je otišao selektor Bosnić i kako je otvorenim pismom zatvorio vrata svima u BiH

K. H.
Vedran Bosnić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vedran Bosnić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Još uvijek zvanično selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić objasnio je razlog svoje odluke da napusti ovu poziciju iako je s našim timom nizao sjajne rezultate i uspjehe, a sve se desilo tri mjeseca prije nastupa na Eurobasketu.
Na početku svog obraćanja Bosnić je u otvorenom pismu objasnio da nije želio u javnosti izazvati "ovoliku zbrku oko odlaska sa selektorske pozicije" i da je njegova prvobitna želja bila da sve prođe tiho, kao što je i počeo njegov rad. Ipak, jasno je da u situaciji u kojoj se sada nalazi bh. košarka i neposredno pred početak Eurobasketa, takav "tihi" odlazak jednostavno nije moguć.

Kaže kako su njegov način rada i sportska etika nespojivi s načinom rada u Košarkaškom savezu BiH i da je poziv da preuzme reprezentaciju prihvatio bez ikakvih uslova i da je to ujedno bio njegov "patriotski čin", a ne finansijski aranžman. Dodaje kako je očekivao da će se stvoriti uslovi da može normalno raditi svoj posao i da će se uvijek uvažavat njegove odluke.

Tako je i bilo, kaže, dok nije došlo do "grubog miješanja" u njegov izbor reprezentativaca i brisanje sa spiska Muhameda Pašalića, iako je sam selektor insistirao da bude na spisku. Opisao je to kao vrh ledenog brijega neprofesionalizma čelnika KS BiH i da se međusobni odnos pogoršavao od dramatičnog odlaska u Litvaniju.

Opisao je i kako je došlo do odluke da naša reprezentacija ne ide u Litvaniju u trenutku kada je počeo rat u Ukrajini te kako je već sutra dan došlo do obrta i kako se od njega i njegovih igrača tražilo da moraju putovati u ovu državu. Potvrdio je ranije navode da je svim igračima dopustio da na njegovu odgovornost ne moraju putovati s ekipom i da nikome ništa neće zamjeriti, navodeći da su porodice svih igrača bile protiv odlaska na ovaj meč.

Dalje je objasnio kako nakon povratka iz Litvanije niko nije odgovarao na njegove e.mailove i da su mu čelnici KS BiH poruke slali preko trećih lica, a uz to su odlučili da pobiju njegovu odluku za Pašalića, što je bio i ključni razlog da donese odluku o odlasku.

Uz izvinjenje medijima što im nije bio dostupan, Bosnić je stavio tačku na otvoreno pismo, a vjerujemo da će više informacija biti poznato naredne sedmice.