Košarka
53

U Sarajevu se održava Šestoaprilski košarkaški turnir

Klix.ba
Šestoaprilski košarkaški turnir u organizaciji KK Koš bit će održan i ove godine u Sarajevu u sklopu manifestacije obilježavanja dana grada Sarajeva. U periodu od 3. do 5. aprila ove godine u Skenderiji će se natjecati dječaci u tri kategorije, U-14, U-16 i U-18.

Biće to osma uzastopna godina da se turnir održava, a istinsko priznanje svima koji učestvuju u organizaciji turnira došlo je prošle godine, kada ga je FIBA uvrstila u svoj zvanični kalendar.

Organizator turnira, sarajevski KK Koš na čelu sa proslavljenim bh. košarkašem Sejom Bukvom, radi odličan posao, pa na turniru redovno učestvuju najjače ekipe iz regije, a i šire okoline. Nema sumnje da će turnir i ove godine privući veliki broj kvalitetnih igrača i ekipa, a s obzirom na tendenciju rasta, vrlo je moguće da će ovogodišnji turnir biti još i jači od prošlogodišnjeg.

Turnir se igra u tri kategorije, a sarajevski Sparsi su se prošle sezone pokazali u sjajnom svjetlu, osvojivši turnir u juniorskoj i pionirskoj konkurenciji. Naročito je sjajna bila pobjeda juniora nad Fenerbahceom, u kojoj je briljirao Edin Atić. U kategoriji kadeta, naslov je osvojila Cibona, koja je za titulu savladala domaćina Koš, a u susretu ove dvije ekipe briljirao je Džanan Musa o kojem danas bruji kompletna Evropa.

Imena poput Cibone i Fenerbahcea, ali i Muse i Atića su garancija da se na Šestoaprilskom turniru ima puno toga za vidjeti, a nema sumnje da će tako biti i ove godine.

U takmičarskom dijelu turnira nastupit će sljedeće ekipe: U-14: KK Gen, KK Cedevita, KK Kvarner i KK Koš. U-16: KK Tofaš, D.K. Basketball Academy, KK Cibona, KK Cedevita, KK Kvarner i KK Koš U-18: KK Budućnost, KK Cibona, OKK Spars, KK Megaleks, D.K. Basketball Academy i KK Koš.