Za pet sezona 304 miliona
26

Srušen je Jokićev rekord: Igrač Bostona potpisao najveći ugovor u historiji NBA lige

D. P.
Brown ostaje u Celticsima (Foto: EPA-EFE)
Brown ostaje u Celticsima (Foto: EPA-EFE)
Košarkaš Boston Celticsa Jaylen Brown potpisao je najveći ugovor u historiji NBA lige i tako postavio novi rekord svjetske košarke.

Brown (26) je odlučio produžiti saradnju sa Celticsima, koji su mu ponudili nevjerovatnih 304 miliona dolara za petogodišnji ugovor. Naravno, košarkaš ni u jednom trenutku nije razmišljao o tome i potpisao je ovaj ugovor.

To je najveći ugovor u NBA historiji, a pregovore je vršio njegov agent Jason Glushon. U ugovoru su Brownu zagarantovana sva prava uključujući i "trade kicker", koji donosi bonuse u slučaju eventualne razmjene.

Tako je srušen rekord Nikole Jokića. Srbijanski košarkaš i MVP NBA finala trenutno ima ugovor s Denver Nuggetsima vrijedan 276 miliona dolara za pet sezona.

U pitanju je maksimalni ugovor koji iznosi 35 posto salary capa, odnosno maksimalnog budžeta za plate košarkaša. Da bi dobio ovakav superugovor, košarkaš mora ispunjavati nekoliko uvjeta. Mora imati sedam sezona u jednom klubu, ali i da igra za svoj prvi tim u NBA ligi, kao i još nekoliko uslova.

Kako "salary cap" raste iz sezone u sezonu, svake godine je moguće oboriti novi NBA rekord pa tako je teško očekivati da će Brown biti dugo na čelu ovog historijskog podviga za košarku.

Brown je počeo NBA karijeru 2016. godine, kada su ga Celticsi izabrali kao trećeg picka na draftu. Od tada pa do danas bio je član samo Bostona i dva puta je bio učesnik All-Star utakmice.