Najtrofejniji u historiji
146

Preminuo je Bill Russell, jedan od najvećih košarkaša koje je svijet ikada vidio

D. P.
Odlazak legende (Foto: Twitter)
Odlazak legende (Foto: Twitter)
Preminuo je legendarni Bill Russell (88), jedan od najvećih košarkaša koje je svijet ikada vidio.

Svijet sporta ostao je bez jedne od najvećih NBA legendi. U pitanju je najtrofejniji košarkaš najjače lige svijeta u kojoj je osvojio čak 11 titula i pet puta bio MVP u sezoni. Također, u dva navrata je osvojio NBA ligu kao trener.

Legenda Bostona preminula je u 89. godini. Vijest je potvrđena na zvaničnoj stranici slavnog košarkaša. Russell je preminuo u svom domu pred suprugom koja je bila uz njega tokom cijelog života.

Russell je po svim parametrima važio za jednog od najboljih pet košarkaša ikada viđenih, a bilo je i onih koji su ga smatrali najboljim ikada.

Gotovo da ne postoji priznanje koje slavni Russell nije dobio. Član Kuće slavnih NBA proveo je 13 godina u Boston Celticsima, a do finala ih je odveo čak 12 puta i samo jednom je izgubio. U sezoni kada je izgubio finale, povrijedio se u seriji pri rezultatu 2:2 i nije mogao pomoći ekipi da osvoji trofej.

Do dolaska Michaela Jordana upravo su Russella smatrali najvećim košarkašem svih vremena. Prije 11 godina tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama odlikovao ga je Ordenom slobode, najvećim priznanjem za stanovnike u državi.