Selektor košarkaške reprezentacije
3

FOTO / Petrović: Nisam prebolio Gruziju, fale nam dvije pobjede za Euro

Piše: J. Hadžiahmetović
Selektor košarkaške reprezentacije BiH Aco Petrović izjavio je danas kako još uvijek nije prebolio utakmicu protiv Gruzije, u kojoj su naši momci poraženi u Skenderiji rezultatom 95:96. Međutim, to ne bi trebalo predstavljati problem za plasman na Evropsko košarkaško prvenstvo koje se održava u Sloveniji naredne godine. Petrović kaže kako su nam za to i matematički potrebne još dvije pobjede.
Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Naša reprezentacija do sada je ubilježila tri pobjede (Latvija, Holandija i Rumunija) i jedan poraz (Gruzija) što je, trenutno, dovoljno za prvo mjesto u grupi. Pred košarkaškim zmajevima ostale su još četiri utakmice, dvije domaće i dvije u gostima.

"Pobjedama u dvije domaće utakmice protiv Holandije i Rumunije, bez obzira sa koje pozicije, reprezentacije BiH je automatski na prvenstvu Evrope. Sa pet pobjeda smo na Euru. To je naš prvi i jedini cilj", kazao je Petrović na početku konferencije za medije. Drugi cilj je, kaže selektor BiH, da u ostale dvije utakmice protiv Latvije i Gruzije u gostima pokušamo odigrati što je bolje moguće.

Petrović je govorio i o problemima sa kojim se suočio, a među kojima su nedostatak playmakera, izostanak Nemanje Gordića i Edina Bavčića, zbog čega mora forsirati Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića i Zacka Wrighta.

"Suženi roster koji imamo u solidnom stanju putuje u Latviju gdje u četvrtak igramo utakmicu", dodao je Petrović. Selektor se zahvalio navijačima koji su bodrili našu reprezentaciju u dosadašnjim utakmicama.

"Protiv Gruzije je bila nevjerovatna atmosfera. Još uvijek nisam prebolio posljednjih pet minuta te utakmice kada smo promašili četiri ili pet zicera i kada posljednjih šest sekundi nismo kapitalizirali i pobijedili. Ne zbog nas, već zbog sjajnih navijača u Skenderiji, koji su kreirali nešto što je dostojno divljenja", kazao je Petrović.

Aco Petrović i Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aco Petrović i Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Naša reprezentacija u četvrtak igra protiv Latvije, tri dana kasnije čekamo Holandiju u Skenderiji nakon čega putujemo u Gruziju i u posljednjem kolu u Sarajevo dolazi Rumunija.

Grupa D:

  1. BiH 4 3 1 373:348 7

  2. Gruzija 3 3 0 255:235 6

  3. Latvija 3 1 2 245:236 4

  4. Rumunija 3 1 2 233:248 4

  5. Holandija 3 0 3 243:282 3

  6. avgust: Holandija - Gruzija (19.30 sati), Latvija - Rumunija (19.35). Šesto kolo (30. avgust): Holandija - Rumunija (19.30), Latvija - BiH (18.35). Sedmo kolo (2. septembar): Rumunija - Gruzija (17), BiH - Holandija (20). Osmo kolo (5. septembar): Gruzija - BiH (17), Holandija - Latvija (19.30). Deveto kolo (8. septembar): Latvija - Gruzija (16.05), BiH - Rumunija (20). Deseto kolo (11. septembar): Gruzija - Holandija (15.30), Rumunija - Latvija (17).