Košarkaški savez BiH
0

Na pripreme se odazvalo samo 11 igračica, ostalima prijete suspenzije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ženska košarkaška reprezentacija BiH okupila se na Ilidži pred nastavak kvalifikacija za evropsko prvenstvo B divizije. Selektorki Vesni Bajkuši odazvalo se samo 11 košarkašica od 19 pozvanih na pripreme.

Bajkuša je istakla da su neke od igračica povrijeđene, dok druge ne mogu igrati zbog školskih obaveza, ali vjeruje da se neke igračice namjerno nisu htjele odazvati.

"Opet se ponovila ista priča, imamo mnogo otkaza od kojih su neki opravdani, dok za druge mislim da foliraju. Tu prvenstveno mislim na Olju Stupar i Aidu Pilav, koje su bez problema igrale i okončale sezonu u svojim klubovima i njihov dolazak je bio najavljen, ali nam je javljeno da su povrijeđene", istakla je Bajkuša i dodala da su navedene igračice pozvane na ljekarski pregled u Sarajevo, ali da se nisu odazvale.

Bajkuša je također navela da Dragana Svitlica, bh. košarkašica koja igra u španskom prvenstvu, nije odgovorila ni na jedan od poziva.

Generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović je rekao na današnjoj konferenciji za medije da Savez više neće dozvoliti ovakvo ponašanje košarkašica te da će poslati pismo FIBA-i i tražiti njihovu suspenziju.

"Moramo im pokazati da se ne mogu tako odnositi prema Savezu i reprezentaciji. Od FIBA-e ćemo tražiti njihovu suspenziju, a takav će ubuduće biti naš postupak prema igračicama koje odbijaju igrati za BiH", objasnio je Mahmutović.

Anesa Hamšić, Biljana Savić i Matea Tavić su povrijeđene i savez je dobio ljekarska uvjerenja za njihove povrede, dok Amra Mehmedić i Emina Demirović 'vuku' stare povrede, ali će biti spremne za nastavak kvalifikacija zahvaljujući rehabilitacijskom programu na ilidžanskim Termama.

Reprezentacija je do sada odigrala četiri utakmice i ostvarila po dvije pobjede i dva poraza. Naredni susret igraju 2. juna u Fribourgu protiv Švicarske, tri dana kasnije u Sarajevu dočekuju Estoniju, a 8. juna gostuju Albaniji u Tirani. Posljednji susret kvalifikacija odigrat će 11. juna u Sarajevu protiv reprezentacije Luksemburga.

Reprezentacija će igrati domaće utakmice u KSC Ilidža.