Košarka
0

Anthony Davis prvi pick drafta, Kuzmić 52.

Totalsport
Anthony Davis (Foto: AFP)
Anthony Davis (Foto: AFP)
Draftiranje igrača u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta (NBA) prošlo je bez većih iznenađenja, a ekipa sa univerziteta Kentucky postala je prva koja je dala prvi i drugi pick NBA ligi. Na draftu je izabran i bh. košarkaš Ognjen Kuzmić, kao 52. pick u drugoj rundi, a izabrao ga je Golden State.

Kao što se moglo i pretpostaviti, krilni centar Kentuckyja Anthony Davis bio je prvi pick drafta, a njega su uzeli New Orleans Hornetsi. Drugi je, također sa sveučilišta Kentucky, bio Michael Kidd Gilchrist, koji je otišao Charlotte Bobcatsima. Iako mu je "orginalna" pozicija krilo, Gilchrist može pokrivati čak tri pozicije u timu.

Nikada u historiji NBA drafta nijedna univerzitetska ekipa nije imala prvog i drugog picka. Najbliže tome bili su Kareem Abdul-Jabbar i Lucius Allen koji su kao prvi i treći pick izabrani 1969. godine sa sveučilišta UCLA.

Treći pick drafta bio je Bradley Beal sa sveučilišta Florida kojeg su uzeli Washington Wizardsi. Četvrti je bio Dion Waiters sa Syracuse koji je otišao Clevelandu, dok su petog, Thomasa Robinsona s Kansasa, ugrabili Sacramento Kingsi.

Potencijalni kandidati su bili i naši košarkaški Ognjen Kuzmić i Nihad Đedović, a novi centar bh. reprezentacije izabran je kao 52. pick, u drugoj rundi drafta.

NBA