Košarka
613

Amerikanci ubjedljivom pobjedom nad Srbijom osvojili 15. olimpijsko zlato u košarci

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Sjedinjene Američke Države nemaju konkurenciju u košarci. U finalu je bez ikakvih problema srušena Srbija za 15. zlato SAD-a na košarkaškim turnirima na olimpijskim igrama.

U reprizi finala Svjetskog prvenstva slavio je isti tim. Prije dvije godine bilo je 129:92, a ovaj put Amerika je slavila rezultatom 96:66.

Jedino je u prvoj četvrtini postojala rezultatska neizvjesnost. Bilo je 19:15. Ostatak meča bio je u znaku jednog tima. Posebna analiza nije potrebna, Amerika je jednostavno - prejaka.

Istina, kod Srbije su podbacili Bogdanović, koji je imao 0 od 7 učinak šuta za tri poena i na kraju je meč završio sa sedam poena, te Teodosić i Raduljica koji su ubacili devet, odnosno sedam poena. Nedović je sa 14 poena bio prvi strijelac Srbije, dok je sa 30 poena Ameriku predvodio Durant.

U grupnoj fazi kada su se susrele ove dvije reprezentacije, Amerika je slavila sa tijesnih 94:91, a Srbija je imala šut za produžetak. Ovaj meč je pokazao da tim Mikea Krzyzewskog tada nije igrao u "punom gasu".

Kako god, momci Aleksandra Đorđevića mogu biti ponosni što su vlasnici svjetskog i olimpijskog srebra. Biti drugi iza Amerike je ogroman uspjeh.

SAD: Butler 2, Durant 30, Jordan 4, Lowry 5, Barnes 2, DeRozan 6, Irving 4, Thomspon 12, Cousins 13, George 8, Green 2, Anthony 7.

Srbija: Teodosić 9, Simonović 3, Bogdanović 7, Marković 3, Kalinić 2, Nedović 14, Birčević 1, Raduljica 7, Jokoć 6, Štimac, Jović 3, Mačvan 11.