sport
75

Internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Već treću godinu zaredom Plivački klub Sport time i Udruženje Mladi za mlade Sarajevo zajedno sa Olimpijskim bazenom Sarajevo organizuju najveći plivački miting u BiH "Mladi za mlade", koji se održava od 17. do 19. oktobra u Olimpijskom bazenu Sarajevo.

Ovogodišnji miting bit će kvalifikacioni za Svjetsko prvenstvo u Katru 2014., a što je dokaz uspjeha i kvalitetne organizacije u prethodne dvije godine u kojima je učešće uzelo više od 500 takmičara iz osam država, na kojima je oboreno nekoliko državnih rekorde, osvojeno 12 novčanih, te četiri Grand Prix nagrade.

Kvalitet uspješnog mitinga potvrđuje i činjenica da je miting od prve godine realizacije uvršten u kalendar FINA-e i LEN-e, te da je podržan od svih relevantnih instutucija kao što su: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Olimpijski komitete BiH.

Prema dosadašnjim podacima, ovogodišnji miting okupit će još veći broj takmičara koji će se predstaviti iz različitih država. Dosada su pristigle prijave velikog broja takmičara iz BiH, Slovenije i Hrvatske, zatim iz Velike Britanije, Srbije, Albanije i Mađarske.

Na ovogodišnjem takmičenju očekuje se više od 300 takmičara koji će se nadmetati u pet disciplina za mušku i žensku kategoriju i na taj način boriti se za vrijedne novčane nagrade. Organizatori mitinga obezbijedili su novčane nagrade za prva tri mjesta muške i ženske kategorije. Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50m kraul za mušku i žensku kategoriju. Sponzor novčanih nagrada je kompanija MHS, a sponzor Grand prix trke je firma Swim Star. Za smještaj takmičara pobrinuo se hotel BM, a finansijsku podršku projektu pružili su: BH Telecom, Lutrija, Klas, Imtec, Harysoft, Abacus i Palma. Medijski pokrovitelji projekta su: RSG radio, Antena Sarajevo, Klix.ba, TV1 i Avaz sport.

Posebno zadovoljstvo ovogodišnjeg mitinga je što ćemo na dan Svečanog otvaranja mitinga ugostiti člana udruženja OAZA, olimpijca Zlatana Horu, koji je osvojio srebernu medalju na Specijalnoj olimpijadi u Belgiji u disciplini 50m prsno, koji će se obratiti učesnicima i posjetiocima mitinga, te na taj način pokazati se kao pozitivan primjer svim mladim ljudima.

Takmičenje će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

Petak – 17.10.2014. - 16:00-20:00 sati Subota-18.10.2014. - 08:00-13:00 i 16:00-20:00 (svečano otvaranje u 16:30 sati Nedjelja- 19.10.2014. - 08:00-13:00 i 16:00-20:00 sati

Ovo je jedinstvena manifestacija koja okuplja mlade ljude, sportskog zdravlja i takmičarskog duha, sa kojom ujedinjujemo sve nacije i razvijamo prijateljstva, na kojoj se razmjenjuju iskustva i simpatije i stvara pozitivna slika države sa kojom nastupamo u drugim državama.