Srebreni na Evropskom prvenstvu
221

Hamza Alić: Od Bosne i Hercegovine nemam nikakve koristi

Piše: E. Mehić
Hamza Alić (Foto: FENA)
Hamza Alić (Foto: FENA)
Bosanskohercegovački bacač kugle Hamza Alić početkom marta je osvojio drugo mjesto na Evropskom dvoranskom prvenstvu u švedskom Geteborgu.

Zeničanin je član Atletskog kluba Zenica, a u Geteborgu je branio boje zastave Bosne i Hercegovine, te je bacivši klugu na 20,34 metra, postigao jedan od najvećnih uspjeha bh. atletike i sporta.

Do sada je učestvovao na brojnim takmičenjima za koja mu, kaže, treba mnogo vremena i da se prisjeti i pobroji ih, ali najboljih rezultata se vrlo dobro sjeća.

"Učestvovao sam na brojnim prvenstvima i takmičenjima, tu su bila i četiri evropska i sedam svjetskih, Olimpijske igre i mnoge druge, a najbolji plasman u mojoj karijeri je dva puta ostvareno 9. mjesto na svjetskim takmičenjima. Moja karijera je bila solidna i prije ove medalje, ali ona je dala neki poseban odjek, mislim da bi ovo trebala biti kruna svih ovih rezultata", kazao je Alić u razgovoru za Klix.ba

Rezultati su iz godine u godinu bili sve bolji, krunisao je svoje rezultate srebrenom medaljom iz Geteborga, ali podrške i dalje nema.

"Atletski savez je dao veoma malu podršku, Sportski savez nikakvu, a država na nivou nekih institucija i zakona nema baš nikakve zakone o podršci sportašima. Bilo je nekih 3.000 KM za ispunjene norme, sljedeće godine su to prepolovili, a treću godinu nije bilo nikakvih novčanih nagrada. Od države Bosne i Hercegovine, koju ja predstavljam, nemam nikakve koristi", izjavio je Alić, te dodao:

"Jedinu stvar koju trebaju uraditi je da prepišu zakon o sportu od nekih susjednih zemalja i da ga se drže i sve će biti na svom mjestu. Tada bi sve bilo bolje, smatram da se mora precizno znati koliko država ulaže, a ne da se sredstva dijele na osnovu prijateljskih veza".

Hamza Alić je u Geteborg otišao uz podršku Evropske atletske federacije, koja je osigurala sredstva za sve učesnike na ovom takmičenju, a onda je Bosnu i Hercegovinu okitio još jednom medaljom. Put do uspjeha nije bio lagan, ali Alić je uspio.

"Kvalifikacije su najteži dio posla, kad to prođete zadovoljili ste sebe, ispunili očekivanja i imate šanse za bolji plasman. Nakon toga imate i veće želje i motivaciju za bolje rezultate, a tako se desilo i ovaj put. Uz dobru koncentraciju i svoja bacanja, došao sam do medalje", kaže Alić, koji je dodao da samo prvenstvo govori o konkurenciji.

"Ljudi koji se ne razumiju u atletiku, mislim na vaše kolege novinare, često me pitaju jesam li zadovoljan drugim mjestom? Nakon ulaska u finale pitaju me jesam li zadovoljan? Pa često postavljaju pitanja kako sam osvojio drugo mjesto, ali nisam bacio svoj najbolji lični rekord, a koga je sad to briga? Kako neću biti zadovoljan, drugo mjesto u Evropi, zar je bitan lični rekord", sa osmijehom na licu govori nam Alić.

Pred ovim uspješnim bosanskohercegovačkim bacačem kugle trenutno se nalaze Mediteranske igre i Svjetsko prvenstvo, na koje je najviše usmjeren.

"Mediteransko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo prije svega, za mene predstavljaju najveću važnost. Tu predstavljam Bosnu i Hercegovinu tako da su to moja najveća takmičenja. Bit će tu još i Balkanske igre i mnogo toga, ali najviše sam usmjeren na takmičenje na svjetskom rangu", zaključio je Hamza Alić u razgovoru za naš portal.