Sigurnost na prvom mjestu
105

Gimnastički savez Federacije BiH demantuje peticiju: Shvatite značaj registacije

Piše: K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gimnastički savez Federacije BiH na adresu portala Klix.ba poslao je demant u vezi potpisane peticije u cilju "da se zaustavi zloupotreba službenog položaja i pečata Gimnastičkog saveza BiH".

Klub ritmičko-sportske gimnastike "Sloboda" iz Tuzle pokrenuo je nedavno peticiju koju je potpisalo 420 ljudi s ciljem da se zaustavi zloupotreba službenog položaja i pečata Gimnastičkog saveza BiH.

"Ovom peticijom želimo upoznati javnost o nezakonitim radnjama i činjenicama koje dokazuju kako pojedinci kroz zloupotrebu službenog položaja i pečata saveza manipulišu s nadležnim ministarstvima, općinama, svojataju savez i vrše radnje kojim ostvaruju ličnu korist i korist za klubove u kojima su ti pojedinci članovi ili osnivači. Sve to rade na veliku štetu drugih klubova i njihovih članova i osnivača", naveli su u peticiji.

Sedam dana nakon toga, na adresu portala Klix.ba stigao je demant vezan za ovu vijest potpisan od Gimnastičkog saveza Federacije BiH, a saopćenje vam prenosimo u cjelosti.

"Gimnastički savez Federacije BiH kao krovni entitetski savez koji čini Gimnastički savez BiH je udruženje upisano u odgovarajući registar sa svim tijelima i organima saveza predviđenim statutom, a koje udruženje na nivou entiteta okuplja gimnastičke klubove koji djeluju na podrčju Federacije i koji okuplja takmičare koji su njihovi članovi. Sva tijela Federalnog saveza kao i rukovodstva Saveza je legitimno izabrano te zajedno s entitetskim gimnastičkim savezom RS-a čini državni Gimnastički savez BiH. Držanje, ovlaštenja i upotreba službenog pečata su strogo definisani Statutom legitimnog državnog saveza i nije jasno dovođenje u vezu upotrebe pečata od legitimnih tijela državnog saveza sa spominjanjem nižerangiranih saveza i gimnastičnog sporta u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH.

Klubovi koji djeluju na podrčju jednog entiteta imaju mogućnost udruživanja u zvanični gimnastički savez podnošenjem zahtjeva za registraciju te kao i u svim drugim sportovima, tek kao punopravni članovi saveza ti klubovi učestvuju u radu saveza na način da imaju prava i obaveze predviđene Statutom saveza te su dužni poštivati i pridržavati se interenih akata koji su usklađeni s međunarodnim standardima.

Gimnastički savez Federacije BiH je u više navrata pozivao određene klubove da se učlane u savez, a klubove koji jesu registrovani članovi saveza, a to nisu ranije činili, da registruju svoje takmičare u skladu sa Registracijom pravilnikom Gimnastičkog saveza Federacije BiH kako to rade ostali klubovi članovi savea. Određeni klubovi su striktno odbili registaciju takmičara i time direktno naštetili svojim članovima - takmičarima obzirom da ti takmičari ne mogu pristupiti državnim takmičenjima.

Kao i u svim drugim sportovima, a prema međunarodnim propisima, legitimni savez posjeduje registar članova - klubova i registar takmičara - gimnastičara ispred tih klubova te jedino registrovani klubovi sa plaćenom članarinom i registrovani takmičari ispred svojih klubova sa plaćenom kotizacijom i posjedujućom takmičarskom knjižicom mogu učestvovati na državnim i međunarodnim takmičenjima u jednoj takmičarskoj sezoni.

Članom 10. Pravilnika o registraciji Federalnog saveza, propisano je da savez obavlja godišnju registaciju takmičara iz klubova koji su članovi saveza te se svakom registrovanom takmičaru izdaje takmičarska knjižica koja sadrži osnovne podatke o takmičaru te obavezno predviđeni dio knjižice za ovjeru ljekarske kontrole te samo sa ovom takmičarskom knjižicom dijete koje je član kluba može pristupiti državnom ili međunarodnom takmičenju gdje se traži za pristup dokaz posjedovanje nacionalne licence takmičara koji izdaje matični savez.

Sasvim je jasno da intencija ovakvih propisa jeste prvenstveno zaštita i sigurnost takmičara i same djece takmičara što je obaveza saveza po međunarodnim standardima i na čemu Federalni Gimnastičarski savez insistira, a o čemu roditelji djece takmičara također treba da vode brigu radi zajedničkog interesa - sigurnost djece i legitimnost takmičenja.

Ranije rukovodstvo Gimnastičarskog saveza BiH, koje je smjenjeno, nije poštovalo propisane standarde i donesene akte kada je na međunarodna takmičenja slalo takmičare koji nisu registrovani takmičari čime je ugrožavalo i sigurnost takmičara jer nije bilo obavezujuće kontrole njihovog zdravstvenog stanja te je takvo postpanje narušavalo legalnost takmičenja.

Smatramo da tekst objavljen 30.11.2018. godine naslovljen kao peticija za spas gimnastičkog sporta u KS I FBiH objavljen samo u cilju pokušaja diskreditovanja zakonitog rada sadašnjeg rukovodstva državnog i Federalnog saveza i pokušaja onemogućavanja uvođenja kvalitetnog i jednakog za sve sistema rada potrebnog radi poboljšavanja sigurnosti i uslova djece - takmičara, a da je isti motivisan interesima trećih lica koja su smjenjena ranijim legitimnim odlukama najviših organa državnog saveza. Moramo naglasiti da su potpisnici peticije ispred klubova isključivo klubovi koji ili nisu članovi krovnog Federalnog entitetskog saveza (tri kluba potpisnika), odnosno preostali klubovi potpisnici sporne peticije koji jesu članovi saveza ali koji i pored višestrukih poziva i upozoravanja Federalnog saveza ne žele da vrše registraciju svojih takmičara prema važećem pravilniku čime ugrožavaju sigurnost akmičara te tako i onemogućavaju takmičare da učestvuju na državnim i međunarodnim takmičenjima gdje se traži nacionalna licenca.

Nadamo se da roditelji djece takmičara shvataju značaj i potrebu registracije te da shvataju značaj poštivanja već postojećih pravil koja pojedini klubovi godinama zaobilaze, a sve radi standardiziranja uslova koji moraju biti jednaki za sve klubove, bez izuzetka", stoji u saopćenju.