Svjetsko prvenstvo u ragbiju
0

Francuska pobijedila Vels u polufinalu

ZEDA
Ragbi reprezentacija Francuske plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u ragbiju, koje se igra na Novom Zelandu, pobjedom nad selekcijom Velsa rezultatom 9:8. Sjajnom igrom u odbrani Francuzi su uspjeli sačuvati rezultat zahvaljujući Parri, koji je zabilježio devet poena sa uspješno izvedena tri kaznena udarca.

Velšani su prvi došli u vođstvo od 0:3, preko Hooka, zatim je Parra zabilježio 3:3, pa 6:3 sa kojim se ortušlo na odmor. U drugom dijelu Parra je ponovno bio uspješan iz kazenenog udarca i postavio 9:3, a Velšani su preko Phillipsa, zgoditkom u 60. minuti smanjili na 9:8.

Sva kasnija nastojanja Velsa da prokrene rezultat nisu bila uspješna, jer su Francuzi odigrali maestralno svoju odbranu u kojoj su taktički nadigrali Vels.

U zadnje tri minuta ekipa Velsa je pokušala da se dokopa linije 22 metra u napadu odakle bi dobar šuter pokušao da "drop-kick" udarcem preokrene rezultat, ali su Francuzi zaigrali agresivnu odbranu i prenijeli oslabljeni napad Velšana na centar.

Nakon 80. minute koncentracija Velšana je popustila i francuski skup je osvojio loptu, koju je Dimitri Yashvili šutirao u aut i sudija je odsvirao kraj.

Treba reći da je ovo velika pobjeda francuske reprezentacije i veliko iznenađenje Svjetskog prvenstva. Malo ko je očekivao da će "oslabljena" Francuska postići nešto više na ovom prvenstvu, ali se eto pokazalo da treba igrati i boriti sa onim što imate i željeti pobjedu i povoljan rezultat.