Okolnosti su nejasne
29

Neredi u Cardiffu: Zapaljeni automobili tokom noći, napadnuta i policija

D. B.
Noć u Cardiffu je protekla u haosu, a epilog je nekoliko zapaljenih automobila, materijalna šteta i određen broj hapšenja.

BBC javlja da je policija zajedno s psima intervenisala u ulici Snowden Road u distriktu Ely u ponedjeljak navečer, gdje se okupilo između 100 i 150 ljudi. Neki od okupljenih su bili maskirani, dok su drugi lomili ploče i gađali policiju. U neredima je bilo i hapšenja, no policija nije otkrila detalje. Također, nejasno je i šta je zapravo dovelo do nereda.

Policija je krenula na intervenciju oko 18:00 sati po lokalnom vremenu nakon što je stigla dojava o "ozbiljnoj saobraćajnoj nesreći" u ulici Snowden Road. Na društvenim mrežama se pisalo da je policija bila umiješana u prvobitni incident, no zvanično je saopćeno da je do incidenta zapravo došlo prije izlaska službenika na teren.

U neredima su oštećena dva policijska automobila, a najmanje dva parkirana vozila su zapaljena. Jedno od njih je prevrnuto na krov. Također, napadnuta je i jedna osoba jer je okupljena grupa pomislila da se radi o policajcu civilu.

Ulica Snowden Road je zatvorena, a jedan očevidac je kazao da je situacija eskalirala u večernjim satima, kao i da se većina ljudi okupila jer su "željeli saznati šta će se dogoditi". Navodno, manji broj osoba je učestvovao u samom nasilju.

Nemiri su nastavljeni do ranih jutarnjih sati u obližnjoj ulici Highmead Road, dok je policija pokušavala smiriti situaciju.

Jedan od stanovnika je kazao da su u neredima učestvovala "djeca".