Haos u Formuli 1
263

Mercedes se žalio na pobjedu Verstappena u Abu Dhabiju, traže oduzimanje titule

N. K.
Hamilton i Verstappen na stazi (Foto: Formula 1)
Hamilton i Verstappen na stazi (Foto: Formula 1)
Mercedes se žalio na rezultat i kršenje pravila u završnici današnje utrke Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dhabija u kojoj je pobijedio i osvojio titulu Red Bullov vozač Max Verstappen ispred Britanca Lewisa Hamiltona.
Naime, uložena je žalba protiv Verstappena zbog kršenja člana 48.8 sportskog pravilnika FIA Formule 1, kao i žalba na konačan poredak zbog navodnog kršenja člana 48.12 sportskog pravilnika.

Mercedes se žali zbog preticanja Nizozemca dok je sigurnosno vozilo bilo na stazi, kao i zbog procedure u vezi sa sigurnosnim vozilom.

Podsjetimo, Verstappen je u posljednjem krugu na svježim gumama pretekao Hamiltona i osvojio prvu šampionsku titulu, a tom potezu prethodio je boravak sigurnosnog vozila na stazi, ali i kontroverzne odluke direkcije utrke. Vozilo sigurnosti je izašlo na stazu pet krugova prije kraja zbog udesa Nicholas Latifi iz Williams, a to vrijeme iskoristio je Verstappen koji je otišao u boks i zamijenio gume, dok je Hamilton ostao na stazi kao prvoplasirani. Šefovi trke su tada saopštili da vozači koji su za vrijeme boravka vozila sigurnosti išli u boks ne smiju obilaziti bolide koje kasne za cijeli krug i vozilo sigurnosti, ali je ubrzo odluku promijenila, pozicije su im vraćene i dozvolila je da se utrka nastavi jednim krugom. Na kraju je Verstappen to iskoristio i slavio.

Nije poznato koji je rok da Svjetska automobilistička federacija razmatra žalbe Mercedesa i šta bi značilo za sam ishod prvenstva ukoliko neka od njih bude usvojena.

Verstappen je titulu osvojio sa osam bodova prednosti u odnosu na Hamiltona, dok je Mercedes odbranio krunu u konkurenciji konstruktora.

Inače, Hamilton je pokušavao osvojiti rekordnu osmu titulu svjetskog šampiona, ali je sada ostao izjednačen s Michaelom Schumacherom.