Šesti polumaraton Sarajevo
18

Djeca i odrasli trčat će Sarajevom, promovisati grad i biti humani

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo će ovog vikenda biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Šesti po redu polumaraton krenut će u nedjelju sa početkom u devet sati ispred BBI centra, gdje će ujedno biti i cilj.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao Erol Mujanović, direktor Udruženja "Maraton" Sarajevo, prema dosadašnjim prijavama očekuje se oko 350 učesnika iz svih dijelova svijeta.

"Imamo prijave sa drugih kontinenata i mogu reći da će ovo biti jedan od najmasovnijih sportskih projekata međunarodnog karaktera. Osim toga, isti dan održat će se i "Fun Run Securitas" utrka od četiri kilometra za sve građane Sarajeva čime će se ukupni broj učesnika povećat na oko 1.000", ističe Mujanović.

Ovaj događaj ima i veoma značaj turistički karakter u smislu povećanja imidža Sarajeva i BiH u očima svijeta, te jednu humanitarnu dimenziju gdje će se prikupljati sredstva za Centar za kreativno odrastanje kako bi se pomoglo školovanje siromašne djece koja istovremeno imaju i zdravstvenih problema, dodao je Mujanović.

Početak utrke planiran je za devet sati ispred BBI Centra odakle će takmičari krenuti na rutu dugu 21 kilometar, a cilj je također ispred BBI Centra. Securitas utrka zamišljena je kao rekreativna utrka u kojoj mogu učestvovati svi građani, i mlađi i stariji čime će također biti obilježen i Međunarodni dan bez automobila.

Brojevi za učešće mogu se uzeti svakim danom od 10 do 20 sati u BBI Centru na trećem spratu, te na dan održavanja utrke.

"Želja nam je da napravimo jednu veliku sportsku priredbu koja će ujedno promovirati zdrav život za sve", naglasio je Mujanović.