Uoči 6. Sarajevo polumaratona
0

Još uvijek nismo sportska nacija, ali smo na dobrom putu

Piše: Adisa Pobrić
Dvojica sportista iz dalekog Novog Zelanda trčat će u nedjelju kroz najljepše dijelove Sarajeva zajedno sa još 350 takmičara šestog po redu polumaratona.

Polumaraton od 21,1 km svake godine privuče veliki broj takmičara iz naše zemlje, ali i Evrope i svijeta, a za rekreativce, kojih bi moglo biti i do 1.000, predviđena je takozvana "mala utrka" Fun Run Securitas od četiri kilometra.

Sarajevo polumaraton održava se po uzoru na velike evropske utrke, kao što je i ona u Ljubljani, na kojima bude i po 20.000-30.000 učesnika.

Erol Mujanović, direktor Udruženja "Maraton" Sarajevo, u razgovoru za portal Klix.ba optimističan je u pogledu daljeg razvoja ove sportske manifestacije.

"Pozitivni trend drastičnog rasta broja trkača ne skriva činjenicu da smo najlošiji u regiji, ali je evidentno da idemo dobrim putem", kaže Mujanović i očekuje da se i u narednom periodu nastavi sve masovniji odziv učesnika.

"U Beogradu i Zagrebu se ovakve utrke organizuju već 20 godina i okupljaju po 5.000-10.000 ljudi. Mi praktično tek uvodimo ovu praksu i već je primijetan pozitivan trend i sve više prijava i upita ne samo o utrci, već i o održavanju forme, treninzima i zdravom životu", otkriva nam Erol, a riječi hvale ima i za projekt "Giro di Sarajevo".

Uz godišnji porast broj učesnika polumaratona od 10-15 posto prognozira da se za tri do pet godina mogu približiti cifri od 2.000 trkača, što u zemlji koja još uvijek ne slovi kao sportska nacija nije zanemariv broj.

Erol Mujanović ((Foto: Klix.ba))
Erol Mujanović ((Foto: Klix.ba))
Dodatni značaj ovaj dan ima i zbog toga što se tada obilježava Međunarodni dan bez automobila.

Gosti Sarajevo polumaratona stići će iz više od 20 zemalja svijeta. Najviše ih je iz regije i zemalja zapadne Evrope, a nekoliko njih dolazi i iz Sjedinjenih Američkih Država, te dva učesnika iz Novog Zelanda.

"Zanimljivo je da će doputovati pun autobus Slovenaca, njih 70-ak, i oni će cijeli vikend provesti u Sarajevu", kaže naš sagovornik.

Na startu ispred BBI centra u nedjelju u 9 sati očekuje se i predstavnik Srbije na Olimpijadi u Londonu Darko Živanović, kao i bh. maratonka Lucija Kimani. Kao i dosad doći će predstavnici stranih ambasada i domaćih i stranih organizacija, a pozvani su i svi drugi zainteresovani.

"U Srbiji je trčao bivši predsjednik Boris Tadić, u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić. Iskoristili su priliku da se druže i budu bliski s građanima. U Sarajevu svake godine imamo 30-40 stranaca koji se uvijek rado vraćaju na naš polumaraton", ne krije zadovoljstvo Mujanović.

Na pitanje koliko je Sarajevo polumaraton doprinio poboljšanju imidža glavnog grada u svijetu, tvrdi da je učinjeno mnogo.

"Raste broj takmičara koji dođu s porodicama, odsjednu u hotelima, iznajme aute, pa učešće na polumaratonu iskoriste i za turističke obilaske drugih destinacija u BiH. Već u maju, junu počnu nas zvati zainteresovani iz Irske, Francuske, Španije, Mađarske i drugih zemalja da provjere hoćemo li organizovati utrku kako bi mogli na vrijeme rezervisati karte, smještaj i drugo", otkriva Erol u razgovoru za naš portal.

Dodaje i da je promijenjena trasa kojom se trči, pa učesnici prolaze kroz Baščaršiju, Koziju ćupriju, pored Vijećnice, a cilj je ponovo kod BBI centra, tako da se obiđe stari dio grada i centar.

Humanitarni aspekt projekta ogleda se u doniranju dijela prihoda Centru za kreativno odrastanje za djecu sa posebnim potrebama.

Pet najbržih u muškoj i ženskoj kategoriji u polumaratonu uz medalje i pehare primit će i novčane nagrade: 300 eura za prvo mjesto, 200 eura za drugo, 100 eura za treće, 50 eura za četvrto i 50 eura za peto mjesto. Svi učesnici polumaratona koji stignu do cilja dobit će medalju, majicu i sponzorske pakete, a trkači koji završe utrku Fun Run dobit će majicu i sponzorske poklone.

"Naš nagradni fond je skroman jer nam je draže uložiti novac u uključivanje što više mladih u sport", kaže direktor Udruženja "Maraton".

Organizatore raduje i to što meteorolozi najavljuju da u nedjelju neće biti kiše kako bi što više posmatrača bilo na ulicama Sarajeva i pratilo utrku.