Trčite za zdravlje
25

Šesti Sarajevo polumaraton 16. septembra

Sponzorirani članak
Nevladina organizacija "Marathon" Sarajevo će i ove godine organizovati najmasovniju sportsku manifestaciju međunarodnog karktera u BiH: Šesti Sarajevo polumaraton. Ova trka od 21,1 km koja će voditi kroz najljepše dijelove grada Sarajeva će se održati 16. septembra sa početkom u 9 sati ispred BBI centra.

Uz kratku i zabavnu trku građana od četiri km "Securitas Fun Run", koja će startati u isto vrijeme kada i polumaraton, očekuje se 1000 učesnika iz 25 zemalja. Ova sportska manifestacija je organizovana povodom "Međunarodnog dana bez automobila", i tako doprinosi jačanju ekološke svijesti.

Sportske manifestacije poput ove su višedecenijska praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 30.000 trkača, odnosno oko 60.000 posjetilaca za samo jedan vikend, što čini ovakve projekte iznimno efikasnim sredstvom za poboljšanje imidža i ekonomskog razvoja.

Cijeli projekat je humanitarnog karaktera jer će ostvareni prihod biti doniran udruženju “Centar za kreativno odrastanje”, koje finansira školovanje djece sa zdravstvenim problemima i koja žive u ekstremno teškim uslovima širom BiH.

Važan element tokom ove manifestacije će biti i borba sportom protiv dijabetesa kao I promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađana.

Polumaraton će proći kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u nedelju 16. septembra od 8 do 12 sati: BBI Centar– Alipašina ulica – Stadion Koševo i Jezero – Marijin Dvor - Vilsonovo Šetalište – Obala Kulina bana – Aleja ambasadora (Bentbaša) – Sebilj – Vječna Vatra – BBI Centar.

Broj možete podići u BBI centru na trećem spratu, od 10 do 20 sati u periodu od 10 16. septembra. Više informacija na web stranici NVO "Marathon" Sarajevo: www.sarajevomarathon.ba.

Zlatni sponzor je NATO a generalni sponzori Polumaratona su Grad Sarajevo i Coca Cola Hellenic BiH. Značajnu podršku cijelom projektu pružaju i Securitas, Development studio, Novo Nordisk, Toyota, Oracle, Mercator BH, Hotel Bristol Sarajevo, EUFOR, Ecoton, Francuska Ambasada, Kantonalno Ministarstvo Kulture i Sporta, BBI centar, Sportlife, Gumapro,Olimpijski komitet BiH, FASTO, UN, YERP projekat i Općina centar i portal Klix.ba.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, svi koji završe polumaraton će dobiti medalju, majicu i osvježavajući paket. Predviđeni su i pokloni za one koji završe "Securitas Fun Run" trku. Cijena starta je najniža u Evropi za jedan polumaraton i iznosi 10 eura ili 20 KM. Cijena starta za "Securitas Fun Run" iznosi 1 euro, odnosno 2 KM.