Jasna poruka
76

Čuveni Kasparov kritikovao svoju Rusiju: Prestanite pomagati diktatoru u širenju mržnje i laži

K. H.
Gari Kasparov (Foto: EPA-EFE)
Gari Kasparov (Foto: EPA-EFE)
Legendarni šahista i ruski opozicioni političar Gari Kasparov kritikovao je svoju zemlju zbog invazije u Ukrajinu rekavši kako svjetske sile moraju reagovati što je prije moguće i najžešće moguće sankcionisati Rusiju.

Kasparov je kritikovao svoju zemlju Rusiju, kao i predsjednika Vladimira Putina, te je zatražio hitnu vojnu podršku za Ukrajinu.

"Vojno podržite Ukrajinu, odmah… Isključite Rusiju iz svih međunarodnih i finansijskih institucija, kao što su PACE, Interpol… Protjerajte nazad sve ambasadore iz Rusije. Zabranite sve elemente Putinove globalne propagandne mašine. Prestanite pomagati diktatoru u širenju laži i mržnje. Razotkrijte Putinove poslušnike u slobodnom svijetu i djelujete protiv njih. Ne kupujte rusku naftu i gas. Izvršite pritisak na OPEC, povećajte proizvodnju. Prihvatite da će biti troškova, žrtava… Vrijeme je za borbu", naveo je Kasparov.

Podsjetimo, Rusija je jučer prije zore napala Ukrajinu, a mediji javljaju da se pored brojnih vojnih meta uništavaju i civilni objekti.

Također, prema informacijama ukrajinskih i ruskih medija, velike borbe između trupa vode se u blizini grada Hersona te se pretpostavlja kako se ruske trupe upravo kreću prema ovom dijelu države.