Počela novi život
2

Legendarna šampionka bila je Putinova miljenica, a sada je "izdajica" zbog onoga što je uradila

H. H.
Jelena Isinbajeva (Foto: Twitter)
Jelena Isinbajeva (Foto: Twitter)
Dvostruka olimpijska pobjednica i višestruka svjetska prvakinja u skoku s motkom Jelena Isinbajeva (34) našla se u veoma nezgodnoj situaciji i njena popularnost u domovini Rusiji je u velikom padu.

Naime, slavna ruska atletičarka napustila je domovinu i preselila se u Španiju gdje je dobila i papire te zemlje, zbog čega se u Rusiji digla "velika" prašina.

Isinbajeva je čak i major ruske vojske, a bila je uz predsjednika Vladimira Putina tokom nekoliko ciklusa izbora, ali i zastupnik u tamošnjoj Skupštini.

U Ukrajini je "persona non grata", ali nedavne izjave izazvale su bijes i u rodnoj joj Rusiji gdje je zatraženo da joj se oduzme vojni čin i preimenuje stadion koji nosi njeno ime.

"Titule o kojima se danas govori su nominalne, jer nikada nisam bila u službi Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što nikada nisam bila zastupnica Državne Dume niti članica bilo koje stranke. Moj poziv je sport", napisala je atletičarka rođena u Volgogradu.

Tamošnji ministar sporta Oleg Maticin jasno je dao do znanja kako smatra da je Isinbajeva bila dio ruske vojske te da njene titule nisu bile nominalne.

"Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama", rekao je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

Nakon početka agresije na Ukrajinu Jelena se nije javno izjasnila o svom stavu, ali kada je objavljeno da se odselila u Španiju, to je u Rusiji doživljeno kao izdaja.

Čelnik ruske republike Dagestan Sergej Melikov pozvao je da se tamošnjem stadionu koji nosi ime Jelene Isinbajeve vrati staro ime Trud.

Ona je u vrijeme početka invazije došla na Kanarska ostrva gdje je na Tenerifama kupila dvije luksuzne vile, ukupne vrijednosti dva milona eur te se, dobivši državljanstvo temeljem tog ulaganja, skrasila sa suprugom i dvoje djece.

Isinbajeva je olimpijska pobjednica iz Pekinga (2008) i Atine (2004), dok je u Londonu osvojila srebro. Tri puta je bila svjetska prvakinja, a još četiri puta svjetska dvoranska prvakinja.