Odluka Suda
23

Caster Semenya ne može braniti titulu na 800 metara na Svjetskom prvenstvu

N. K.
Caster Semenya (Foto: EPA-EFE)
Caster Semenya (Foto: EPA-EFE)
Dvostruka olimpijska pobjednica Caster Semenya (28) neće moći braniti titulu u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi, koje je na rasporedu od 28. septembra do 6. oktobra.

Naime, Vrhovni sud Švicarske nije usvojio žalbu atletičarke iz Južne Afrike, koja se žalila na odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) koja ju je suspendovala zbog višeg nivoa testosterona nego što je dozvoljeno.

IAAF strogo poštuje pravilo po kojem se od atletičarki s prirodno visokim nivoom testosterona traži smanjenje nivoa kako bi se mogle takmičiti u utrkama od 400 do 1.000 metara. U suprotnom bi morale promijeniti discipline ili se takmičiti protiv muškaraca.

"Razočarana sam što sam spriječena da branim teško stečenu titulu, ali me ta odluka neće spriječiti da nastavim borbu za ljudska prava svih atletičarki", prenio je izjavu Casterin portparol.

Podsjetimo, od Caster je 2009. traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kojeg je spola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Semenya je na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. osvojila zlatne medalje u utrci na 800 metara, a u istoj disciplini bila je svjetski prvak u tri navrata.