sport
0

Aeromodelarska reprezentacija BiH otputovala na Svjetsko prvenstvo

Klix.ba
Aeromodelarska reprezentacija BiH otputovala je na Svjetsko aeromodelarsko prvenstvo, koje se održava u Francuskoj od 02. do 10. augusta 2013. godine.

Pod okriljem Svjetske zrakoplovno-sportske federacije (FAI), koja postoji od 1905. godine i u članstvu ima zrakoplovne saveze više od 120 država, se svake druge godine održava prvenstvo svijeta.

Zrakoplovne sportove je priznao Međunarodni olimpijski komitet (MOK), ali se ne nalaze u programu Olimpijskih igara.

Aeromodelarska reprezentacija BiH je jedna od najtrofejnijih seniorskih sportskih reprezentacija BiH, koja je od 1996. godine do danas osvojila 16 medalja, od toga na prvenstvima svijeta 3 zlatne medalje i 1 bronzanu, a na prvenstvima Evrope 3 zlatne, 5 srebrenih i 4 bronzane medalje.

Kako se radi o potpuno amaterskom sportu, jedini eventualni izvor finansiranja Zrakoplovnog saveza BiH su sredstva iz granta za sport Vijeća ministara BiH, Ministarstva civilnih poslova, koja ove godine još nisu dodjeljena, te iz tog razloga Savez nema sredstava za finansiranje nastupa Aeromodelarske reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu, pa tako članovi reprezentacije sami finansiraju nastup.

U našoj reprezentaciji su: Siniša Holik, Aeroklub Ilidža; Mirsad Kapetanović, Aeroklub Izet Kurtalić; Emir Hajdarević, Aeroklub Izet Kurtalić; Robert Bjelajac, Aeromodelarski klub Galeb; Soniboj Sabo, Zrakoplovni klub Mostar i Adin Ramadanović, Zrakoplovni klub Mostar.