Domet veći 200 kilometara
79

Uspješno lansirana turska protubrodska raketa ATMACA

E. Sk.
Turska pomorska raketa ATMACA uspješno je prošla najnovije lansiranje na velike daljine i uskoro će ući u popis oružja sigurnosnih snaga, izjavio je šef Predsjedništva odbrambene industrije (SSB) Ismail Demir.

"ATMACA je preletjela s velike udaljenosti. Uspješno je pogodila metu udaljenu više od 200 kilometara i spremna je da uđe u popis oružanih snaga Turske", poručio je Demir na svojoj Twitter stranici.

Prepoznatljiva po svojoj preciznosti, ATMACA je spremna za upotrebu na modernim pomorskim platformama i očekuje se da će najaviti novu eru i na kopnu.

Turska je zadatak proizvodnje domaće protubrodske rakete dodijelila turskom proizvođaču naoružanja Roketsan i 2009. godine započeti su radovi na ATMACA protubrodskoj raketi, piše Daily Sabah.

Kasnije, nakon deset godina na IDEF2019 sajmu naoružanja Turska je predstavila ATMACA protubrodsku raketu, koja je privukla veliku pažnju svijeta.

ATMACA je daleko naprednija verzija protubrodske rakete od američkih Harpoona, koje je turska mornarica koristila. Nakon što je ispaljena prema jednoj meti u toku leta može biti preusmjerena na potpuno drugu, može mijenjati putanju leta i male su šanse da će je bilo koji zapadni anti-raketni sistem zaustaviti.

ATMACA protubrodska raketa ima domet 250 kilometara. Zaštićena je od svih vrsta elektronskog ometanja.