Operacija u junu
45

Još jedna osoba će dobiti Neuralinkov moždani implantat

D. B.
Kompanija Neuralink je dobila dozvolu da hirurški ugradi još jedan svoj implantat u mozak pacijenta.

Wall Street Journal piše da Neuralink ide ka drugoj proceduri nekoliko mjeseci nakon što je Noland Arbaugh postao prva osoba koja je dobila moždani implantat.

Elon Musk, prvi čovjek Neuralinka, prošle sedmice je kazao da kompanija "prima prijave za drugog učesnika" eksperimentalnog programa. Za prvo kliničko testiranje je počela primati potencijalne učesnike prošle godine s ciljem ustupljivanja tehnologije ljudima s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), povredama kičmene moždine i drugim stanjima koji uzrokuju kvadriplegiju.

Neuralink je došao do rješenja problema koji je uzrokovao nepravilan rad Arbaughovog implantata mjesec nakon njegove operacije. Kompanija je nedavno saopćila da su se neke niti implantata "povukle iz mozga" te da je to uzrokovalo problem. Arbaugh je nedavno izjavio za Bloomberg da su softverske nadogradnje vratile većinu mogućnosti. Neuralink je podijelio snimke na kojim Arbaugh, koji je paralizovan od vrata prema dole, igra šah, kontroliše aplikaciju za muziku i obavlja druge aktivnosti.

Kompanija u drugoj proceduri planira postaviti niz implantata dublje u pacijentov mozak, kako bi ih spriječio da se pomijeraju onoliko koliko je to bio slučaj kod Arbaugha. Cilj je obaviti drugu operaciju u junu, a prijavilo se više od 1.000 ljudi.