{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaštitite se od znatiželjnika: Kako izbrisati pretrage na Facebooku

3.11.2015. u 20:00
15
9
Zaštitite se od znatiželjnika: Kako izbrisati pretrage na Facebooku
15
Zaštitite se od znatiželjnika: Kako izbrisati pretrage na Facebooku
Ilustracija (Foto: EPA)
Facebook prati svaki vaš korak zahvaljujući opciji "Like", komentarima ili postavljenom statusu. Dokaz da Facebook drži dnevnik ovih događaja možete pronaći u svom Activity Logu.
Ipak, društvena mreža ne prati vaše ponašanje samo pomoću vlastite platforme – prati i vaše pretrage, baš kao što to čini i Google.

Drugim riječima, kada upišete ime svoje/g bivše/bivšeg u Facebook, platforma pamti vrijeme unosa i pohranjuje ga u bazu podataka.

Zuckerbergova kompanija to radi iz jednog prostog razloga – kako biste, ukoliko pojam potražite ponovo, isti našli na brži način. Zato, ukoliko potražite pojam "sloboda" jednom, sljedeći put kada ukucate slovo "S", Facebook će vam preporučiti posjetu stranicama koje sadrže pojam "sloboda".

Ukoliko se ponašate kao većina korisnika, tj. ukoliko ste logovani na Facebook preko smartphonea i desktopa simultano, to stvara opasnost da osoba kojoj posudite vaš telefon vidi pretrage koje ste vršili među svoja četiri zida.
Na svu sreću, postoji lak način da svoju historiju pretraga dovedete u red.

Klikom na Facebook search bar otvara se najmlađi dio vaše pretraživačke historije, uz opciju "Edit" koja se nalazi u gornjem desnom ćošku.

Odabirom te opcije otvara se mogućnost brisanja pojedinačnih pretraga, ali i brisanje cjelokupne historije od kada ste se prvi put prijavili na Facebook.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: