Budućnost je stigla
6

Xiaomi predstavio humanoidnog robota, Cyberdoga i mnoštvo druge opreme

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Xiaomi na MWC-u u Barceloni predstavila je sve ono čime raspolaže, a najviše pažnje privukao je humanoidni Cyber One robot, Cyber dog i bežične AR naočale.

Mobilni uređaji, slušalice, skuteri, pametna kuhinja, televizori i drugi pametni uređaji predstavljeni su danas na Xiaomi štandu u sklopu MWC koji se održava u Barceloni.

Međutim, najviše pažnje je privukao humanoidni robot, Cyberdog i AR naočale koje koriste Snapdragon XR2 Gen procesor koji koristi i Meta Quest Pro.

Naočale posjeduju displej jednak retini, povezuje se s mobilnim uređajem preko NFC-a veoma brzo i lagano, a Xiaomi je osmislio i posebnu AR kontrolu pokreta za lakše upravljanje između virtualnog i stvarnog svijeta.

Kada govorimo o Cyber One humanoidnom robotu, to je prvi robot takve vrste napravljen u Kini. Ranije su iz ove kompanije kazali da robot ima emocionalnu komponentu, odnosno, da može prepoznati ljudske emocije i reagovati u skladu s tim.

Opremljen je s dva mikrofona i dvije kamere što mu omogućava da vidi u 3D-u, dok pomoću mikrofona i govora čovjeka može prepoznati 45 emocija i raspoloženja.

Težak je 52 kilograma i visok 177 cm, kreće se brzinom od 3,6 km po satu i koštat će oko 100.000 dolara.

Cyber Dog danas je bio posebno "raspoložene" te je u svom predstavljanju javnosti na sajmu pokazao impresivne radnje.

Xiaomi je uz sve ove uređaje predstavio i prototip novog mobilnog telefona koji će biti kompaktibilan sa DSLR objektivima, ali i novu 13. seriju Xiaomija koja je jučer predstavljena zvanično javnosti u Barceloni.