Revolucionarno otkriće
57

Naučnici vjeruju da su riješili 4000 godina staru misteriju o tome kako su izgrađene egipatske piramide

B. R.
Piramida u Gizi (Foto: EPA-EFE)
Piramida u Gizi (Foto: EPA-EFE)
Vjeruje se da je novootkriveni riječni rukavac, skriven ispod pustinjskog pijeska i poljoprivrednih površina, korišten za transport masivnih kamenih blokova i drugog materijala koji se koristio za izgradnju piramida.

Naučnici misle da su konačno riješili stoljetnu misteriju o tome kako je prije 4.000 godina izgrađena 31 egipatska piramida, među kojima je čuvena Velika piramida u Gizi. Revolucionarnim otkrićem istraživača sa Univerziteta Sjeverne Karoline Wilmington je utvrđeno da su piramide izgrađene duž sada zakopanog rukavca rijeke Nil, a koji je skriven ispod pustinjskog pijeska i poljoprivrednih površina.

Arheolozi su godinama pretpostavljali da su Egipćani koristili plovni put za transport masivnih kamenih blokova i drugih materijala koji su potrebni za izgradnju piramida. No, tačna lokacija i priroda ovog plovnog puta su do sada bili neutvrđeni.

Vjeruje se da je riječni rukavac Ahramat, koji se proteže na skoro 64 kilometra, korišten kao plovni put za radnike i građevinski materijal. U istraživanju su korišteni podaci dobijeni radarskim uređajima i geofizičkim ispitivanjima.

Prema spomenutom istraživanju, veliki broj egipatskih hramova još nisu pronađeni i mogli bi biti zatrpani ispod poljoprivrednih polja i pustinjskog pijeska duž riječnog rukavca Ahramat. Ostaje neizvjesno zašto je ovaj rukavac presušio. Prema riječima istraživačice Eman Ghoneim, najvjerovatnije je da su period suše i opustinjavanje doveli do toga da pijesak zahvati cijelu regiju, prenosi Euronews.