Street View i Google Maps
33

Virtuelna posjeta Černobilu, centru najveće nuklearne katastrofe u historiji

D. B.
Nuklearna elektrana Černobil nalazi se blizu Černobila u napuštenom gradu Pripjatu na sjeveru Ukrajine, a u funkciji nije od nuklearne katastrofe koja se dogodila pije 35 godina.

Nuklearna elektrana je otvorena za javnost od 2011. godine otkako su vlasti procijenile da je "sigurna" za posjete, a TV serija "Černobil" je povećala interes turista za 40 posto. Iako je relativno sigurno posjetiti ovo mjesto na kojem se posjetitelj za jedan dan izloži količini radijacije jednakoj jednosatom letu avionom, Černobil se ipak može posjetiti i iz udobnosti doma zahvaljujući funkciji Street View na Google Mapsu.

Street View omogućava korisnicima da istraže "grad duhova" koji je to postao nakon nuklearne katastrofe 26. aprila 1986. godine. Grad je u potpunosti uništen i evakuisan nakon što je saopćeno da će biti nenaseljiv najmanje 24.000 godina. Ipak, Street View nudi interaktivne panorame i virtuelnu posjetu mjestu s tragičnom sudbinom.

Nuklearna katastrofa je rezultat iznenadnog povećanja energije tokom testiranja sistema u reaktoru 4, koji je uništen zbog propusta u dizajnu i neadekvatnog osoblja. Prilikom eksplozije je reaktor oslobodio 30 posto od ukupno 190 tona rezervi uranija. Od efekata teške radijacije je umrlo 28 radnika elektrane u prva četiri mjeseca nakon nesreće, a potom 106 od bolesti radijacije. Nakon nesreće je evakuisano 115.000 ljudi.

Prema podavima Naučnog komiteta UN-a, više od 6.000 djece i adolescenata je oboljelo od raka. Čak i 35 godina nakon nesreće koja je smatra najvećom nuklearnom katastrofom, okolina je i dalje opasna po čovjeka zbog visokog nivoa radijacije. Nuklearna elektrana se nalazi u zabranjenoj zoni radijusa od 30 kilometara, a proces čišćenja nuklearnog otpada bi trebao biti završen do 2065. godine.