Uz planiranje putovanja
23

Google Maps sada nudi bolju navigaciju do punjača električnih automobila

D. B.
Aplikacija Google Maps za Android i Android Auto dobila je važnu nadogradnju od koje će veliku koristi imali vozači električnih automobila.

Nove funkcije omogućavaju bolju navigaciju do punjača električnih vozila, kao i mirno te lako planiranje dugih putovanja.

Uz pomoć AI tehnologije, Google Maps će ponuditi preciznije instrukcije o tome kako pronaći punjače električnih vozila. AI algoritam skuplja komentare korisnika koji sadrže informacije o tačnoj lokaciji punjača te kako doći do nje. To bi vozačima trebalo pomoći da npr. lociraju punjač na parkingu s više nivoa. Opis također može sadržavati dodatne informacije poput vremena čekanja, tipa podržanog priključka i slično.

Dok je automobil u pokretu, Google Maps će uskoro moći predložiti vozaču obližnje stanice za punjenje, ovisno o utikaču koji on koristi i koliko je brz punjač.

Google Maps također može ponuditi plan dugih putovanja koja uključuju više zaustavljanja. Stanice za punjenje električnih vozila bit će predložene na osnovu nivoa napunjenosti baterije, brzine punjača i dostupnosti porta, a sve u realnom vremenu.