U stilu Spidermana
0

Uskoro bismo se mogli penjati po zgradama

Sarajevo-x.com
Američki naučnici tvrde da bi penjanje po zgradama u stilu superjunaka stripa i filma Spidermana uskoro moglo biti moguće.

Već deset godina naučnici rade kako bi omogućili vertikalno penjanje poput Spidermana. Kako bi se ovaj cilj ostvario, na Univerzitetu Stanfordu u Kaliforniji je kreiran materijal sličan gumi i prekriven hiljadama malih polimernih vlakana koja su deset puta tanja od ljudske kose.

Za izradu ljepljivih rukavica i cipela koje naučnici razvijaju koristi se ovaj materijal koji će omogućiti penjanje po zgradama pomoću čvrstog prijanjanja, odnosno zaljepljivanja za površinu.

Materijal je testiran na malom robotu pod nazivom "Stickybot". Robot je uspio da se penje glatkim površinama kao što su staklo i metal, piše "Telegraph".

Ovaj materijal je jako čvrst, može se koristiti više puta i ne oštećuje površinu.

Tajna odolijevanja malog robota gravitaciji je u mikroskopski sitnim dlačicama koje omogućavaju čvrsto prijanjanje pri dodiru s površinom. Zalijepljenost za površinu prestaje pri pokretu u suprotnom pravcu.

Naučnici u projektu "Z-Man" žele prilagoditi dizajn i dodatno ojačati materijal kako bi ovu tehnologiju mogao koristiti i čovjek.

Projekat finansira Ministarstvo odbrane SAD-a.